fbpx

„A siker helyben terem!”

Írta: - 2018 március 05.

A korábban Tradisco Kft. nevet viselő cég, 2017. októberétől Maisadour Hungária Kft. néven folytatja a hibrid növények (kukorica, napraforgó, és repce), valamint a lucernavetőmag értékesítését, ahogy a múltban történt. Ezzel véget ért a Tradisco-val a szoros együttműködés korszaka. A két külön cég, két jogi személy eltérő tulajdonosi háttérrel működik tovább a piacon.

A Maisadour ésszerű növekedési pályára törekszik a vetőmagpiacon, gyümölcsöző partnerkapcsolatokkal üzletfeleivel. Kicsi, de ütőképes csapattal rendelkezünk, melyet bővíteni kívánunk a jövőben. Legfontosabb növényünk a kukorica, melyből igen széles a portfóliónk. 26 hibrid található az árlistánkon FAO 280-700-ig, a klasszikus szemes-kettős-siló hasznosítású hibrideken túl, speciális anyagaink is vannak. Pl. a GRITZ (FAO 400) madáreleségnek, vagy az ARZANO (FAO 500) malomipari célra.

Jelenleg a legnagyobb terméspotenciálú kukoricánk a MAS 56.A (FAO 490), mely összehasonlító kísérletekben Magyarországon kívül Szlovákiában is az élcsoportban szokott végezni. Pl. 2017. őszén Demecserben (Szabolcs-Szatmár megye) egy fajtasorban 14.3 t/ha eredményt produkált 22,9%-os víztartalommal. Termelőink igen kedvező eredményekről számolnak be az üzemi termesztését illetően is.

NAPRAFORGÓ: a piaci igények továbbra is töretlenül fennállnak. Érdemes termeszteni, mert jó az aszálytűrése, és általában a jövedelmezősége is kedvezően alakul.

A MAISADOUR napraforgó kínálata 2017/2018-ban 6 szegmensben található meg. Ezek a következők: HO CL (magas olajsavas Clearfield), a CP (Clearfield Plus), a HO (magas olajsavas), az SU (tribenuron-metil toleráns), a CL (Clearfield), és a HO BIO (magas olajsavas bio). Országosan legdinamikusabban fejlődik a CP (Clearfield Plus) kategória. Nálunk egyértelműen a MAS. 92 CP (közép kései) a meghatározó. 2017-ben Dalmandon a nagy fajtasorban az élen végzett 4,66 t/ha eredménnyel, Balmazújvárosban 4,3 t/ha, Lakócsán (Somogy-megye) pedig 4 t/ha termést ért el. Kimagasló terméshozam és remek alkalmazkodóképesség jellemzi. Betegség ellenállósága kitűnő (szklerotínia), és RM9-es peronoszpórarezisztens.

A CLP-technológia előretörése miatt a több éve sikeres CL-csoport lassú hanyatlására lehet számítani a magyarországi napraforgó termesztésben. Amíg partnereink részéről van igény, természetesen a portfóliónkban tartunk CL hibrideket. Jelenleg 2 ilyen van: a korai MAS 80.IR és a közép korai MAS 87.IR. Terméspotenciálja utóbbinak nagyobb, ami ráadásul magas olajtartalommal is párosul (ideális esetben 51-55%). A szulfonil-urea, vagy tribenuron-metil toleráns csoport jelentősége is fontos. Ajánlatunkat a MAS 85.SU képezi. Termésben a piacvezető versenytársat eléri, sok esetben meg is haladja. Pl.: Vállajon (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) fajtasorban 4,83 t/ha-t ért el, míg a piacvezető ugyanitt 4,96 t/ha eredményt hozott. Ár/érték arányban a mi ajánlatunk a kedvezőbb.

A HO (magasolajsavas) kategóriáról sem szabad megfeledkeznünk! Volt olyan esztendő, amikor a vetőmag forgalmazó cégek alig bírtak lépést tartani a megnövekedett igényekkel. Mostanra stabilizálódott a kereslet-kínálat. Ezek a hibridek termőképességben sok esetben megközelítik az LO (linolsavas) napraforgókat. A MAISADOUR-nak 2 hibridje található meg az ajánlatban: a DT5505IO és a MAS 86.OL.

A DT5505IO a CL gyomirtási rendszerhez tartozik. Jók a kórtani tulajdonságai, bírja a közepes és gyengébb adottságú termőhelyeket is. Olajsavtartalma ideális esetben 86-89%, olajtartalma pedig 53-56%. Aki koraiságot keres, vagy nagy a peronoszpóra veszélye a területén, inkább más hibridet válasszon.

A hagyományos gyomirtású rendszerben a MAS 86.OL HO hibridünket ajánljuk, mely bio változatban is elérhető.

LUCERNA: tavaszi telepítésbe bátran javasoljuk prémium termékünket, a GALAXIE MAX-ot, mely mikroelemes csávázással, valamint előoltással kerül forgalomba.

Bízunk benne, hogy ajánlatunkkal felkeltettük leendő partnereink, vásárlóink figyelmét is!

Válassza 2018-ban nyugodt szívvel a magas minőségű és innovatív megoldásokat kínáló MAISADOUR-t, hogy a gazdasága még többet produkáljon!

Csigó György Tamás

cégvezető, kereskedelmi igazgató

http://www.maisadour-semences.fr/hu/