fbpx

Inputanyagok: fennakadások várhatók a járvány miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 23.

Fennakadások érzékelhetők az inputanyag-kiszállításokban – figyelmeztet a NAK, a szaktárca és a járvány kockázatait, hatásait kezelő belügyi szervek mezőgazdasági illetékessége.

A zavarokat egyrészt az okozza, hogy megnövekedett a megrendelések száma, másrészt a gazdálkodók többsége igyekszik előre készletezni a későbbi időszakban szükséges inputanyagokból. Emellett azok a 4-5 hónappal ezelőtt megrendelt – Kínában gyártott vagy onnan való alapanyagokat tartalmazó – inputanyagok sem érkeztek meg. A NAK és az agrártárca szerint helyi/regionális ideiglenes zavarok előfordulhatnak, de elég műtrágya van a piacon.

Más a helyzet a növényvédő szereknél, több gyártó ugyanis kínai alapanyagot használ fel, de ezek nem mindig állnak rendelkezésre. Vélhető, hogy a gyárak visszafogják a termelést, és a növekvő kereslet miatt nemcsak szállítmányozási fennakadások lesznek, hanem a vetőmag- és növényvédőszer-választék is kisebb lesz. Általában azonban – miután Kínában már lecsengőben van a járvány – a növényvédőszer-ellátással kapcsolatban nagy fennakadásra sem kell számítani, ezért fontos, hogy a gazdaságok ne kezdjenek hatalmas mennyiségeket felhalmozni, javasolja a NAK.