fbpx

Járvány: fohászkodnak a gazdálkodók

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 23.

Elsőbbség, térkép, könnyítés

Mindent megpróbálnak az illetékesek az áruszállítás fenntartása, az agrár- és élelmiszeripar számára az áruk, az alapanyagok zavartalan ellátása érdekében, de nem tudni, mire lesz elég a koncentrált figyelem. Mint már írtunk róla, mind az agrár-államigazgatás, mint a belügyi operatív törzs szemében az állattenyésztők számára a takarmányok telepekre érkezése, illetve a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok gazdálkodókhoz eljuttatása továbbra is kiemelt prioritást élvez. Ezért is könnyítették a járművezetők ismételt munkába állását (természetesen a járványügyi előírások betartása mellett).

A döntés eredményeként megnőtt a forgalom a határátkelőkön jelentősen (ehhez segítség egy osztrák cég interaktív térképe, amivel nyomon követhető az európai országok határainak terheltsége, tervezhetőbb az útvonal).

 

Már folynak a munkák: kell az alapanyag

Az erőfeszítésekre szükség is van: egyes szezonális termékeknél máris vannak akadozások és anomáliák – például árubőség a termelői oldalon, de a logisztikai problémák és a túlvásárlások miatt fokozott kereslet, áruhiány a vásárlói oldalon. Akadozik a forgalom vegetatív szaporítóanyag-ellátás területén. A tavaszi munkák késedelem nélküli lebonyolításához az áruszállítás és a munkák elvégzéséhez szükséges gépek mozgásának biztosítását a jövőben is fenn kell tartani – sürgeti a NAK. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára az áruk, alapanyagok, alkatrészek és a csomagolóanyagok zavartalan ellátásának biztosítása szintén a szektor alapvető érdeke, míg az állattenyésztők számára a takarmányok és a szükséges állatgyógyászati készítmények telepekre érkezése elengedhetetlen. A szántóföldi és kertészeti munkák a kedvező időjárás hatására megkezdődtek, így nagyon sok gazdálkodó a napi inputanyag-beszerzés, talaj-előkészítő munkálatok és vetés-ültetés kapcsán mozgásban van.