fbpx

Járvány: pénzügyi segélyt a mezőgazdászoknak!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 23.

Nagy gond most, hogy a csökkenő bevételekből hogyan lesz biztosítható a mezőgazdasági munkaerő, és mi lesz az elad(hat)atlan terménykészletekkel.

A járvány miatt egyre inkább probléma a munkából kiesők pótlása a megbetegedések, illetve a fertőződéstől félelem miatti távolmaradás miatt. A dolgozói létszám az idősek és a szülők (iskolabezárások miatti) távolmaradásával is csökkent, ami negatívan érinti a szektor üzemmenetét, és jelentős forrásokat vesz igénybe. Probléma továbbá az idénymunkások alkalmazása a szezonban, hisz jelentős hányaduk külföldről érkezik, és várhatóan hónapig keresztül nem lehet őket beutaztatni – ez különösen a kézimunka-igényes ágazatok betakarítási munkáinál lesz gond. A Nemzeti Agrárkamara ezért kezdeményezi, hogy a munkaadói bér- és járulékkedvezményeket terjesszék ki a mezőgazdasági szektorra is. A NAK szerint új hitelkonstrukció is kellhet az ágazatok újraindításhoz.

A kamara emellett a termelők érdekei miatt a felvásárlás és a feldolgozás szinten tartását „állami intervenciós készlet” kialakításával, illetve olyan termékek gyártását támogatná – állami szerepvállalással –, amelyek hosszabb eltarthatósági idővel rendelkeznek.

CÍMKÉK