fbpx

Innovációk a nagyvilágból – Május

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 09.

A nyugat-franciaországi Chéméré-ben gyártják az OCEANIS 2 sorozat legújabb vontatott szántóföldi permetezőgépeit. Az 5000-5600-6900-7700 literes tartálytérfogat és a gép saját, 550 literes tisztavíztartálya maximális termelékenységet tesz lehetővé.

A most először használt Easyflow bemosó zsilip használatával kizárható az, hogy a növényvédő szerekkel közvetlen érintkezésbe kerüljön a gépkezelő. A permetlérendszer tisztításakor a Rinsassist az éppen öblített szakaszokat és az tisztítás előrehaladását az ISOBUS-terminálon is megjeleníti. A Stopmix automatikus keverőrendszer habképződéskor automatikusan várakozási helyzetbe kapcsol, és a tartály teljes leürülésekor is csökkenti a maradványmennyiséget. Az alumíniumból készült 24-48 m szélességű EQUILIBRA szórókeret központi csap körül ingázó, mérlegszerű felfüggesztésével nagyon jól követi a talajszintet. A Boom Assist Total Pro rendszer három ultrahangos érzékelője a szórókeretet teljesen automatikusan a beállított magasságban tartja. A 48 méteres keret kivételével mindegyik keretváltozat kompakt módon hajtható be. Rugózott a vonórúdja, a tengelye, a szórókeretet tartó parallelogramma és maga a szórókeret is: a négyszeres csillapítás nemcsak munka közben garantál nagyobb sebességet, hanem közúti közlekedéskor is. A 18.4 x 42 méretű gumiabroncsokon futó gép saját tömege a kiviteltől függően 3500-5000 kg között van.

A háromféle – MANUSET, DILUSET+ vagy e-SET – kezelőközpont a permetezőgép jó beállítását és üzem közbeni kényelmes kezelését teszi lehetővé. Termőhely specifikus, precíziós kijuttatáshoz többféle különleges felszereléssel látható el CAN-BUS vagy ISOBUS-alapú szabályzással (automatikus szakaszolás vagy a fúvókák egyenként be/ki kapcsolása GPS-orientációval). Itt jelent meg először a KUHN négyszeres fúvókatartója, a Multispray. A vezetőfülkéből választható ki az, hogy éppen melyik fúvóka működjön: egyszerre akár két fúvóka is üzemben tartható!

Új McCormick X7.6 sorozat

Az Argo Tractors csoporthoz tartozó McCormick traktorgyártó a párizsi SIMA 2017 kiállításon mutatta be a továbbfejlesztett és „felülről” kiegészített X7.6 traktorsorozatot. Az új traktorsorozat már öt (X7.650; X7.660; X7.670; X7.680 és X7.690 típusú) modellt tartalmaz, amelyek 110-166 kW/150-226 LE teljesítmények között kínálnak választási lehetőségeket felhasználóiknak.

A sorozat valamennyi modellje a szigorú környezetvédelmi – EU Stage IV/Tier 4 final –, káros emisszió-kibocsátási besorolású, FPT gyártmányú, BetaPower típusú dízelmotorral van ellátva. A 6-hengeres, 6,7 liter lökettérfogatú, 24 szelepes, közös nyomócsöves befecskendezésű, SCR kipufogógáz-utóégető technológiai rendszerű motorok üzemanyag-takarékos üzemeltetést biztosítanak. Az új X7.6 sorozat traktorai (195 LE teljesítményig) a német ZF gyártmányú VT-Drive fokozatmentes sebesség-váltóművel rendelkeznek, illetve a nagyobb teljesítménykategóriában a PS-Drive váltóművel vannak ellátva. Az új, teljesen áttervezett PS-Drive váltómű 5 elektrohidraulikusan aktiválható, robotizálatlan kapcsolható tartományt és tartományonként 6 terhelés alatt kapcsolható powershift fokozatot tartalmaz. A szállítási munkákhoz történő sebesség megválasztást az intelligens APS (AutoPowerShift) rendszer segíti elő, amely automatikusan választja ki a szállításhoz legmegfelelőbb sebesség fokozatot. Az erőgépek hátsó, elektrohidraulikusan vezérelt (Kat. III.) függesztő szerkezete 9300 kg teheremelő képességű. A (6 vagy 21 bordás) szintén elektrohidraulikus vezérlésű teljesítmény leadó tengelyről 540; 540E; 1000 és 1000E min-1 fordulatszámok vetetők le. Az új kialakítású zártközpontú hidraulika rendszer 123 liter/min folyadékszállítási teljesítményű, ami kiváló hatékonyságot és maximális megbízhatóságot biztosít felhasználójának. A kormányhidraulika szállítási teljesítménye 44 liter/min. Az X7.6 sorozat erőgépei kívánságra (3500 kg emelőképességű) mellső függesztő szerkezettel is elláthatók.

Az eddigieknél komfortosabb „PremiereCab” vezetőfülke a légrugós üléssel, az elektromosan vezérelt, aktív fülkerugózással, és az ergonomikus környezetben logikusan elhelyezett kezelőszervek a legmagasabb szintű kényelmet, a munkagépekre történő jó ráláthatóságot, alacsony zajszintet biztosítanak a gépkezelőnek. A traktorok a kartámaszba épített 12″ képátlójú, ISOBUS-kompatibilis színes DSM (Data Screen Manager) érintőképernyőről vezérelhetők, és a most frissített szoftverrel sokféle műveleti funkció irányítható.

Összefoglalva: a modern, sportos motorháztető, stílusos vezetőfülke kialakítás, „agresszív” megjelenés, a már bizonyított BetaPower motorok és az új erőátviteli rendszerek választási lehetőségei jogosítják fel az új McCormick X7.6 sorozat erőgépeit a versenyképesebb agrárgazdasági kihívásokhoz való megfelelőségeknek.

Express KR: vetőmag és starterműtrágya osztott tartályban

HORSCH első olyan hárompont-függesztésű pneumatikus vetőaggregátja, amely saját aktív talajművelő eszközzel – a Kredo rotációs boronával – dolgozik, most már lehetővé teszi a vetéssel együtt történő műtrágya-kijuttatást is. Az Express KR nyomás alatt levő tartályának kapacitása 2.000 liter. Ez fele-fele arányban megosztható a vetőmag és a műtrágya között. Az egymenetes magágykészítés, vetés és starter műtrágyázás innovatív gépe 3 m, 3,5 m és 4 m munkaszélességgel kapható. A traktortól elvárt motorteljesítmény legalább 150 LE.

A függőleges tengelyű forgóboronákkal intenzív magágykészítés érhető el nehéz körülmények között. A Kredo 10 rotorja bizonyítottan elég, ennél több köves talajon már működési zavarokhoz vezethet. A gyorsan cserélhető boronafogak fogásra vagy húzásra állíthatók át. A rotációs borona munkamélysége kívülről finom lépcsőkben beállítható, és a beállítás jól ellenőrizhető. A talajlezáró, rögtörő-tömörítő hengerek kétfélék lehetnek. A nagyobb, 640 mm átmérőjű fogazott-taréjos henger univerzálisan használható nagy hordképességű laza talajon is, ami kedvezően hat a vonóerő igényre és a hajtóanyag-felhasználásra. Az 500 mm átmérőjű, trapézprofilú henger sávosan, a vetőcsoroszlya előtt tömöríti vissza a talajt. Segítségével tökéletes vetőbarázda képezhető nehéz körülmények között, kötött talajokon is.

Az Express KR váza olyan kialakítású, hogy a forgóborona munkamélysége semmiképpen nem befolyásolhatja a vetési mélységet. A TurboDisc 2 vetőcsoroszlyák pontosan követik a talajt, egyenletes vetési mélységet biztosítanak. A vetőelemek hidraulikus munkahengereit az ISOBUS-kompatibilis HORSCH-terminál vezérli. Négy csillapító gumiblokkja garantálja azt, hogy a csoroszlya terhelése ne legyen nagyobb 120 kg-nál. A csoroszlyák hidraulikusan teljesen kiemelhetők. Ekkor a Kredo forgóborona önállóan használható, vagy – ha az célszerűbb – négy rögzítési pont megoldásával le is kapcsolható a vetőegységről.