fbpx

Nyitott rendszerek, nagyobb változatosság, könnyebb kezelhetőség még több pontosság: A Fendt bemutatja a Variotronic újdonságait.

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 20.

A VarioGuide robotkormányzási rendszer új generációja két új vevőkészülékével a helyi adottságoktól független abszolút megbízható nyomvonalvezetést garantált. A fejlesztés 2016 évtől egyelőre a Fendt 800 Vario, 900 Vario és 1000 Vario traktorok PowerPlus és ProfiPlus felszereltségei esetén elérhetőek. Ezen túl az Agco/Fendt a Variotronic kezelői felületét további új funkciókkal egészítette ki. Ehhez tartozik a kijuttatandó anyagmennyiség szabályozás: „Variable Rate Control”

Nyitott rendszerek, több választási lehetőség: az új VarioGuide

A modern mezőgazdászok számára a robotkormányzási rendszerek már nem nélkülözhetőek a mindennapjaik során. Az automatikus VarioGuide robotkormányzási rendszernek köszönhetően a gépkezelő éjjel-nappal hosszú időn keresztül nyugodtan dolgozhat és teljesen a munkagépre koncentrálhat. Még rossz látási viszonyok között sem probléma a pontos nyomvonaltartás mindeközben üzemanyag, ill. munkaidő megtakarítás is jelentkezik köszönhetően a kisebb átfedéseknek.

Az új kényelmesen kezelhető automatikus VarioGuide robotkormányzás révén az AGCO/Fendt még több funkcionalitást és megbízhatóságot kínál a partnereinek. Egy megbízható korrekciós jel vétel által a robotkormányzás zavarmentes működése még rossz vételi körülmények és takarások esetén is lehetséges.

A Fendt ennek érdekében – a legtöbb szolgáltatónál egy egységet képező – GNSS-vevőt és navigációs vezérlőt szétválasztotta. A szerkezetileg szétválasztott vevő fogja a korrekciós jeleket és már korrigálva küldi tovább a navigációs vezérlésnek. Ennek a szétválasztásnak köszönhetően a felhasználónak nagyobb rugalmasságot biztosít a GNSS-vevőt illetően csakúgy, mint a második vevő használatát illetően. A cél a legjobb és árban is a legkedvezőbb vevőegység kiválasztási lehetőségének biztosítása.

Munka közben mindig a megfelelő vevő: NovAtel- és Trimble vevő

Az új generációs VarioGuide esetén is a felhasználót a megszokott VarioGuide környezet fogadja. A kezelés a megszokott Vario Terminálon keresztül történik és mindkét vevő esetében azonos. Mindenesetre most két vevő között tud választani.

Az olcsóbb NovAtel-vevő a „belépő verzió” EGNOS/WAAS pontossággal. RTK-pontosságra (rádió vagy Ntrip) való fejlesztés lehetséges. RTK-jel elvesztés esetén a rendszer további 60 másodpercig képes NovAtel-vevő esetén a pontos nyomvonalkövetésre.

Trimble-vevő kiterjesztett funkciókkal rendelkezik. A „belépő verzió” – hasonlóan a NovAtel-vevőhöz – EGNOS/WAAS korrekciós jelet illetve kiegészítésképpen RangePointTM RTX használ. A RangePointTM RTX előfizetés az első évben ingyenes. A Trimble vevő szintén továbbfejleszthető RTK pontosságúra (CenterPoint RTX, Center Point RTX FAST) vagy RTK- korrekciós rádiójel ill. Ntrip-mobilhálózati jel. A Trimble vevő további előnye, hogy lényegesen hosszabb ideig (20 perc) képes a gépet nyomvonalon tartani esetleges korrekciós jel eltűnés esetén a Trimble xFill technológia révén.

Az új VarioGuide rendszerek előkészíthetők a NovAtel- és Trimble vevők számára ill. a meglévő VarioGuide rendszerekbe utólag beszerelhetők.

A piacon lévő 500Variotól a 900Varioig (ProfiPlus felszereltségi szint esetén) – felszerelhetők az új VarioGuide rendszerrel. A gyakorlatban az új nyitott rendszer előnyei kézenfekvőek: A felhasználó egy egyénre szabott GNSS-vevő megoldást tud választani, amely az igényeinek a legjobban megfelel. A felhasználó meglévő RTK- infrastruktúrát tud használni és egy abszolút megbízható nyomvonalvezetéssel rendelkezik, amely épp az adott gazdaságra van kifejlesztve.

Power Plus a Fendt 800, 900 és 1000 Vario szériákhoz

A Fendt 800,900 és 1000 Vario szériákban a jövőben a Power Plus felszereltségi szint is bevezetésre kerül. Ez a felszereltségi szint a robotkormányzás előnyeit már 7″-os terminál esetén is biztosítja és valamennyi pontossági szintet a NovAtel és Trimble vevők esetén is elérhetővé teszi.

A kijuttatott anyagmennyiség szabályozása: Variable Rate Control (VRC)

A Variable Rate Control (VRC) rendszer segítségével a területek – területi jellemzők alapján művelhetők meg. Variable Rate Control egy további elektronikai megoldás az AGCO/Fendt részéről, amely a felhasználókat támogatandó segít nekik az inputanyag kiadásaik csökkentésében és egyidejűleg a terméskiesések csökkentésében.

VRC egy új, járulékos funkció, amely a 2015 évi Agritechnika kiállítást követően valamennyi Profi Plus traktorszériába (Fendt 500 Variotól-Fendt 1000 Varioig), amely Vario Guide standard vagy magasabb felszereltséggel rendelkezik utólag is beszerelhető. Az utólagos beszerelés, ill. aktiválás a Section Controlhoz ill. az automatikus VariotronicTI táblavégi fordulóhoz hasonló. A Variable Rate Control működéséhez feltétlen szükséges a Fendt dokumentációs rendszere a VarioDoc ill. ISOBUS-vezérelt (TC-GEO) munkagép.

A Variable Rate Control használatához a hozamtérkép alapján adott területhez egy kijuttatási tervet/térképet kell készíteni ISO-XML formátumban. A kijuttatási terv wifin, bluetoothn keresztül tölthető fel a traktor Variotermináljába.

A gépkezelő a VarioDoc menüjéből betölti az elvégzendő feladatot. A feladat elindítását követően a gépkapcsolat pillanatnyi helyzetétől függően a Varioterminál szabályozza a kijuttatandó anyagmennyiséget.

Már az első forduló után pontos: Fendt Section Control Assistant

A részmunkaszélesség kapcsolás, ill. a táblavégi fordulóautomatika használatánál pl. kukorica vagy cukorrépa vetésnél szükség lehet a be/kikapcsolás időpontjának kézi optimalizálására. Az ISOBUS-os munkagépgyártó egyelőre csak egy másodperc-adatot (alapbeállítás) jutat a traktor terminálba.

Annak érdekében, hogy kisebb legyen az inputanyag veszteség és a részmunkaszélesség kapcsolás előnyeit jobban ki tudja a felhasználó használni, a Fendt kifejlesztette a Fendt Section Control Assistant, amellyel könnyen beállítható a helyes és pontos korrekciós érték.

Amennyiben a gépkezelő az első nyomvonalon haladva megállapítja, hogy a Fendt Section Control túl korán kikapcsolja az egyes szakaszolásokat a munkagépen, ami által megműveletlen területek maradnak: A terminál menüjében lévő szimbólumra kattintva egy megnyíló ablakban megadhatja a gépkezelő a kimaradt terület nagyságát ill. a sebességét. A kikapcsolási idő ezt követően valamennyi szakaszolásnál korrigálásra kerül. Már a második fordulóban optimális lesz az eredmény. Az adatok rögzíthetők és a későbbi használat során ismét betölthetőek.

A Fendt Section Control Assistant előnyei a gazda számára a munka pontos elvégzéséből, az egyszerű és ösztönös kezelhetőségből, de legfőképp az inputanyag pl. a vegyszer, műtrágya, vetőmag stb. optimális kijuttatásából adódnak.

Egy kép a közeli jövőből: VarioGuide Kontursegment és Útvonal konverter

A munkaidő valamennyi gazdálkodó, ill. vezető számára egy érték, hisz az idő összekapcsolódik a munkabérrel és területteljesítménnyel. AGCO/Fendt ebből a szempontból két műszaki megoldást fejlesztett ki, amelyek a partnereinknek segítenek a munkára fordított időt csökkenteni

VarioGuide Kontursegment

Robotkormányzás használatakor eddig minden nyomvonalat külön kellett rögzíteni, elnevezni és elmenteni. Az adatkezelés során ezeket a nyomvonalakat többször manuálisan kellett ismételten betölteni. Pl. kukoricavetés esetén eddig 25 időigényes egyedi lépés megtételére volt szükség a terminálban. Az új VarioGuide Kontursegment a nyomvonalak rögzítését és kiválasztását lényegesen leegyszerűsíti és felhasználóbaráttá teszi. Valamennyi fontos nyomvonal a jövőben egy egységgé kerül csoportosításra és így legfeljebb 8 lépésre lesz szükség a terminálban.

Épp azokon a területeken ahol a telekgeometriája összetett válik különösen egyszerűvé a nyomvonalak rögzítése. A nyomvonalak közötti váltás automatikusan végbemegy.

Útvonal konverter

Manapság a gazdák többféle gyártó által kínált, többféle robotkormányzási rendszert használnak. Ennek ellenére szeretnék a gazdák, ha az útvonalak és a területhatárok valamennyi gépen használhatóak lennének. Bérvállalkozók a megbízóiktól szintén kapnak a nyomvonalra vonatkozó előírásokat, ill. adatokat a telekhatárra vonatkozóan, ők viszont sok esetben szintén más robotkormányzási rendszereket használnak.

A nehézség eddig a felhasználók számára az jelentette, hogy a robotkormányzási rendszereket gyártók különböző formátumban bocsátották rendelkezésre a területre vonatkozó adatokat. A következmény kézenfekvő: a nyomvonal, ill. területhatárokra vonatkozó adatok nem kompatibilisek. Épp az új követelmények, mint a Strip Till vagy Controlled Traffic esetében nő az adatcsere jelentősége.

AGCO/Fendt egy web alapokon nyugvó megoldást ajánl a nyomvonalak konvertálására, amely a létező adatformátumokat gyártó függetlenül képes feldolgozni.

A gazdáknak és a bérvállalkozóknak a gyártó független nyomvonal használata jelentős csökkenést jelent a munka- és input anyagfelhasználás területén.

Az útvonal konverter 2016 végétől lesz elérhető a végfelhasználók számára.