fbpx

Japán keskeny nyomtávú traktorok a Kubotától

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 03.

A Kubota keskeny nyomtávú „Narrow” traktora a legnépszerűbb széria a hazai felhasználók körében. Mára már több, mint 140 db dolgozik a hazai ültetvényeken. A környezetvédelmi normák változása miatt 2017 év végén modellfrissítésen esett át ez a kategória is, csakúgy, mint kisebb és nagyobb társaik. Az előző, jól bevált és igen közkedvelt M40N széria alapjaira épített új M5001N traktor sikere töretlen. A korábbi 3800 cm3 motor magasnyomású befecskendező rendszert kapott, 6 fokozatú lett a szinkron váltó, így már 18 sebességet kínál előre vagy hátra amellett, hogy megmaradt az alapfelszereltség részét képező mászó sebességcsoport. A terhelés alatti irányváltó vezérlése a korábbi tisztán hidraulikusról elektrohidraulikus vezérlésre változott. Ezzel kontrollálhatóbb és komfortosabb lett az irányváltás.

Előrelépés

Vonóképessége jobb az előd modellhez képest, mert 80 mm-rel növekedett a tengelytáv és az üres tömeg is közel 3 t-ra emelkedett. Új műszerfal került a fülkébe, mely több és egyértelműbb információt ad a traktor üzemi jellemzőiről. A nagyobb szériákra jellemző „Park-Lock” is a felszereltség részét képezi, mely egy mechanikus reteszelés a traktor biztos rögzítésére. Ezt a berendezést a tengerentúli gyártású gépek kezelői már régóta ismerik és tudják, hogy ennek segítségével bármilyen körülmények között biztonságosan rögzíthető a gép és nem kell után állítani, gondozni. Ezek mellett a pozitív változtatások mellett a konstruktőrök meghagyták a szériára jellemző egyedi, jó tulajdonságokat.

Ilyenek például a síkpadlós vezető fülke, a „Bi-Speed” kormányzási rendszer, amellyel könnyen elérhető az 1,8 m-es fordulási sugár, az orr nehéz súlyelosztás, a kivételesen nagy has magasság alacsony súlyponttal párosítva. A 62 liter/perc teljesítményű munka hidraulika rendszer ebben a szegmensben kiemelkedőnek számít, és tapasztalataink szerint biztonsággal működtet minden munkaeszközt még akkor is, ha egyszerre elöl és hátul üzemeltetjük őket. A gépek 78, 93 és 105 LE-s teljesítmény változatokban, fülkés vagy fülke nélküli kivitelben rendelhetőek, de hamarosan érkezik az első gumihevederes változat is.

kubota traktor

A KUBOTA minimális beszállítói körrel dolgozik: szinte minden alkatrészt, részegységet önmaga állít elő a saját gyáraiban. A keskeny nyomtávú sorozat is sok más mezőgazdasági traktorral együtt a cég legnagyobb, osakai gyárában készül Japánban sajátos és csak a Kubotára jellemző „KPS” (Kubota Product System) szerint, többszörös minőség ellenőrzéssel. Mint köztudott, a Kubota legfontosabb műszaki jellemzője a megbízhatóság és például a külső megjelenés csak sokadrangú szempont. Más gyártókkal ellentétben a fejlesztők legfontosabb célja, hogy megbízható és tartós eszköz kerüljön a felhasználókhoz.

2118 Dány, Zöld út 20.

Tel.: 06-30/374-2822, Fax: 06 28/700-650

http://www.ketkata.hu/