fbpx

Egy milliárd forintot meghaladó pályázati támogatások a horgászközösségek előtt

Írta: Barna Ferenc - 2020 november 03.

A jövőben már évente egy milliárd forintot meghaladó pályázati-, illetve normatív alapú horgászszervezeti támogatások, új távlatokat nyithatnak a horgászközösségek előtt – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) éves beszámolóján.

Ezekből a támogatásokból minden olyan horgászszervezet részesülhet, ami törvényesen működik, és való tevékenység van mögötte. Elsődleges cél, hogy az Országos Horgászati Hálózati Program keretében komplex horgászati szolgáltatási és horgászturisztikai fejlesztési pontok jöhessenek létre.

 

 

Ez az a terület, ahol fejleszteni kell

Magyarországon megközelítőleg 2200 nyilvántartott halgazdálkodási vízterület található. Itt a legnagyobb a lemaradás, a korábbi évtizedekben leromlott a horgászhelyek infrastruktúráját fejleszteni kell a hazai és nemzetközi turizmus érdekében.

A fejlesztés további területei: a jövőben folytatódik a rendszer elektronizációja; egyszerűsödik a horgászokmányok online vásárlási folyamata; erősítik a horgászszervezetek feladatellátását támogató eszközellátást; tárca kezdeményezésére korszerűsödhet a jogszabályi háttér.

A világjárvány alatt is sokan váltották ki az engedélyüket

Szeptemberben a horgászszervezeteknél regisztrált horgászok száma elérte a 700 ezer főt – mondta Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke.

A rendszer kifehérítésének köszönhetően több mint 135 ezer fővel nőtt az új horgászok száma. Az utóbbi öt évben látványosan bővült a magyar horgásztársadalom, illetve érdekesen alakult a kor és nem szerinti összetétel is. A „horgász korfa” adatai szerint a sporthorgászoknál az aktív korosztályok vannak többségben, de növekszik a gyermekek és a hölgyek aránya.

 

 

Az állami horgászokmányok alapján befizetett összeg elérte a 980 millió forintot, ami belső pályázatokon és közbeszerzési eljárásokon keresztül került a tagszövetségekhez és az egyesületekhez. A MOHOSZ szervezetéhez jelenleg 26 területi tagszövetség, 1206 horgászegyesület, továbbá 17 speciális gazdasági társaság tartozik. A befolyt összeget: horgász utánpótlás-nevelésre; oktatásra; a vízpartok szebbé tételére; a vízminőség megőrzésére és javítására fordították.

Forrás: Agrárminisztérium Sajtóközlemény
Fotó: Horizont Média Arhívum