fbpx

Hatékony alternatívák a tápanyag-gazdálkodásban – N-kötő mikroorganizmusok!

Írta: - 2024 március 22. -Hirdetés

A Phylazonit Kft. termékfejlesztési törekvéseinek egyik iránya a készítmények nitrogénkötő hatékonyságának növelése volt úgy, hogy az elsődleges és másodlagos funkciók is megmaradjanak. Az új generációs talajoltó készítményeink ennek köszönhetően akár 40 kg nitrogén hatóanyagot és 15-20%-al több, a növény számára felvehető, feltárt foszfort és káliumot tudnak biztosítani hektáronként.

A nitrogén – a kálium és foszfor mellett – a növények fejlődéséhez szükséges három legfontosabb tápanyag közé tartozik. A növények növekedésében, fejlődésében a víz után a nitrogén a leginkább korlátozó tényező. Aminosavak alkotója, amelyekből a fehérjék épülnek fel, de különleges jelentőséggel bír a fotoszintézis tekintetében is, hiszen a fotoszintetikus pigmentek, a klorofillok egyik fontos összetevője.

A nitrogén (N2) a légkör legelterjedtebb vegyülete, a növények azonban nem képesek közvetlenül ezzel a nitrogénformával táplálkozni. Ezért a N2 ammóniává történő átalakításához – mely már a növényeknek is felvehető forma – speciális szervezetek, nitrogénkötő mikroorganizmusok szükségesek. Általánosan ismert, hogy a hüvelyesnövények szimbiotikus kapcsolatot alakítottak ki egyes talajmikrobákkal a nitrogén hasznosítása érdekében. Az azonban már kevésbé ismert, hogy szabadon élő, illetve asszociatív, a gyökér környezetben élő, de gümőket nem kialakító baktériumok is képesek légköri nitrogént kötni. 

szója, gyökér, gümő

A szimbiotikus nitrogénkötő baktériumok, mint például Rhizobium, Bradyrhizobium fajok, kölcsönösen előnyös kapcsolatot hoznak létre és építenek ki a gazdanövényekkel. A hüvelyes növények (szójabab, lóhere, bab, borsó, stb.) gyökérzetén létrejövő gümőkben e nitrogénkötő baktériumok átalakítják a légköri nitrogént ammóniává.

A szabadon élő nitrogénkötő baktériumok, mint például az Azotobacter, Azospirillum, Bacillus, Clostridium fajok, szabadon élnek a talajban, és/vagy a növényekkel lazább-szorosabb kapcsolatot tartanak fenn. Alapvetően nem fajspecifikusak, nitrogénfixáló aktivitásuk is kisebb, ám rendelkeznek a nitrogenáz nevű enzimmel, amely szükséges a nitrogén molekulák közötti erős, háromszoros kötés felbontásához, és így jelentős mértékben hozzájárulhatnak a növény nitrogénellátásához.

A Föld természetes nitrogén-megkötésének hozzávetőlegesen 70-90%-a a talaj mikroorganizmusainak köszönhető. Még két módon kerülhet a biológiai körforgásba légköri nitrogén, villámlás során, illetve iparilag. Ez utóbbi alatt a műtrágyák előállítását értjük.

Ez idáig sohasem látott mértékben jelennek meg a piacon mikrobiológiai készítmények is, melyek biológiai úton történő tápanyagpótlást, megkötést, mobilizációt ígérnek. E termékek javarészt nem fajspecifikus baktériumtörzseket tartalmaznak, és elsősorban egyetlen fajra fókuszálnak. Az egyes törzsektől függően 20-50 kg hektáronkénti nitrogén megkötése várható el használatukkal.

A több évtizede a piacon lévő gyártók készítményei eredendően tartalmaztak nitrogénkötő törzseket, melyek leginkább valamely Azotobacter, Azospirillum, vagy Bacillus fajt jelentik. E készítményeket többségében a komplexitás jellemzi, tehát nitrogénkötés, foszformobilizálás, kórokozókkal szembeni antagonizmus, hormonszerű anyagok kiválasztása is történik a törzsek által.

Az első generációs készítmények még csak egy célt szolgáltak, ez a légköri nitrogén kötését jelentette. A másodgenerációs termékek – rendszerint többféle baktériumtörzs használatával – már több problémára keresték a megoldást: pl. tápanyag-mobilizálás, kórokozók elleni védelem. Az új generációs fejlesztések célirányosan már egy-egy speciális területre fókuszálnak, pl. egy adott tápanyag magas szintű mobilizálására, a nitrogénkötés hatékonyságának növelésére vagy a szárazságstressz kivédésére.

A Phylazonit Kft. termékfejlesztési törekvéseinek egyik iránya szintén a készítmények nitrogénkötő hatékonyságának növelése volt. Labor- és fitotronos kísérleteink során törzseink ezirányú képességeit monitoroztuk, kiválasztva azokat, melyek a leghatékonyabban képesek a légköri nitrogén kötésére, ugyanakkor elsődleges vagy másodlagos funkciójukat is megőrzik a termékekben. Egy példa erre: Bacillus törzseink kiemelkedő foszfor-mobilizációs képességük mellett fenntartják a nitrogénkötő aktivitásukat is.

Nitrogénkötésre optimalizált termékeink Phylazonit NG Talajoltó Nitrogén+ és Phylazonit NG Talajregeneráló Nitrogén+ néven kerültek piacra, figyelembe véve – többek között – a normál és a savanyúbb talajokon történő alkalmazásukat is. Szántóföldi és kertészeti felhasználásuk egy észszerű alternatíva a tápanyagpótlás és költséghatékonyság optimalizációjához.

Mindkét termék választható az Agrár Ökológia Programban is 2 pontért!

További információkért keresse tanácsadóinkat!

Varga Sándor, szakmai vezető

Phylazonit NG