fbpx

Mindent egyben: elképesztő gép az Agritechnica aranyérmese

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 08.

Extrém, de tényleg extrém széles nyomtávú traktort épített két német cég, amire akár 70(!) méter széles permetező is felszerelhető. Ám nem csak az: bármi, ami a szántóföldi talajműveléshez, növénytermesztéshez kell. És amit várnak tőle: üzemanyag-megtakarítás, taposásikár-csökkentés és termésnövekedés. Nem csoda, hogy márciusban aranyérmet kap az Agritechnicán.

Nexat óriásgépwasserstoff-niedersachsen.de

A tábla 95 százalékán többé nem jár gép

Nagy az öröm a NEXAT és a Kalverkamp Innovation nevű cégeknél: az idei DLG Innovation Awards arany díját kapják egy globálisan újszerű, holisztikus növénytermesztési rendszer kifejlesztéséért. A „minden az egyben rendszerű traktor” minden munkafeladatot megold a talajműveléstől a vetésig, a növényvédelemig és a betakarításig. Ennek érdekében a szükséges munkagépek, géptechnológiák egy gyorsváltó rendszeren keresztül modulárisan beépíthetők a rendszertraktorba. Így további, külön futóművek már nem szükségesek. A rendszernek köszönhetően a teljes szántóterület 95 százalékán soha többé nem hajt át munkagép. Ennek eredményeként a maximális terméspotenciál bontakozik ki, miközben jelentősen csökken a talaj terhelése, erősödik a fenntartható talajjavítás lehetősége a folyamatos humuszfelhalmozással. (Ez nemcsak jelentős CO2-megtakarítást jelent, hanem az értékes termőtalajok megerősítését a szél- és vízerózió ellen.)

Nexat óriásgépfoodandfarmingtechnology.com

Kevesebb költség, nagyobb hozam

A traktorfejlesztések az utóbbi években jellemzően ezekbe az irányokba tartanak. Így ebben az esetben is: a moduláris koncepció révén megvalósul a beszerzési és energiaköltségek 20-40 százalékos csökkentése – mondta Felix Kalverkamp ügyvezető igazgató. Ugyanakkor a várható hozam 10-20, ezzel a jövedelmezőség akár negyedével is nőhet, illetve jelentős idő- és munkaerő-megtakarítás érhető el. Az ökológiai szempontok érdekében a nagy fesztávú, cserélhető karosszériás jármű elektromos hajtása már zöld hidrogénnel üzemelő tüzelőanyag-cellára is van előkészítve.

A NEXAT projektben több vezető mezőgazdasági gépgyártó is részt vett. Például a svéd Väderstad talajművelési, vetőgépei révén jelentős szerepet játszott specifikus modulmegoldások kidolgozásában és adaptálásában.

Nexat óriásgépOMonline.de

Kombájn: 200 tonna óránként?

A Kalverkamp Nexat 24 méteres munkaszélességű traktorának hevederes járószerkezete munkavégzés közben az irányra merőlegesen; közúti szállítás közben, 90 fokkal elfordítva, a menetiránynak megfelelő szögben áll. Ilyenkor nyilván szükség van a kezelőre a 270 fokkal elforgatható kabinban, egyébként viszont a Nexat teljesen önállóan is tud működni.

A fejlesztés létrehozott egy kombájnt is. A Nexco kombájn modul a széles nyomtávú traktor nyomtávjai között helyezkedik el, a rotor hossza 5,80 méter. Ez két részre osztja a terményáramot, így kétszer akkora cséplőteljesítményt kell biztosítani, mint a hagyományos gépeknél. A szalmát és a pelyvát két aprító osztja szét, még 14 méteres vágási szélességnél is. A gépre ezért egy 32 köbméteres tartályt szerelnek, így a legtöbb esetben nincs szükség átrakókocsira. Egyes hírek szerint a kombájn akár 200 tonnás óránkénti teljesítményre is képes lesz.