fbpx

Az új bajnok a korábbi rekordot megdöntve debütált

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 28.

Magabiztos versenyzéssel, a Mátra Kupa után első hivatalos versenyén is győzni tudott a mindössze 20 éves Strúbel Bence a STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságban édesapját, Strúbel József Dedit is megelőzve, aki a harmadik lett. A dobogó második fokára a hétszeres magyar bajnok, az 56 éves Juhász István állhatott.

Korongvágás a versenyen
A STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot a budakeszi határában fekvő Szilfa-tisztáson rendezték meg (fotó: Timbersports)

2022. szeptember 24., Szilfa-tisztás, 11 versenyző, 3 versenyszám

A 2022-es STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot a budakeszi határában fekvő Szilfa-tisztáson rendezték meg, ahol 11 sportfavágó ragadott fejszét és fűrészt, hogy bizonyítsa rátermettségét, tudását és erejét. Pankotai Zoltán miskolci tűzoltó ezúttal munka közben szerzett könyöksérülése miatt, az e0gyszeres magyar válogatott Bozsó Zoltán Zoka pedig koronavírus-fertőzés okán nem lehetett ott a végül a mezőnyben.

A kora délutáni első fordulóban Szabó Péter, Ollé Péter, Szabó András, Bakó András, Freschli Krisztián, Andráska Zoltán, Hamvasi Ferenc, Strúbel József Dedi, Juszkó Zsolt, Strúbel Bence és Juhász István három versenyszámban csapott össze, hogy kiderüljön, ki juthat tovább a bajnokság második részébe. Ott ugyanis már csak a legjobb 8 sportfavágó teljesíthette az embert próbáló feladatokat.

10,75 – az új magyar rekord

A megmérettetés az Underhand Chop versenyszámmal indult, ami során fejszével egy fekvő rönköt kellett kettéhasítaniuk a versenyzőknek. Ezt követően még Hamvasi Ferenc állt az első helyen 34,19-es idejével, de a motorfűrészes Stock Saw végére Strúbel Bence vette át a vezetést, hiszen a leggyorsabban neki sikerült levágnia a két korongot – ráadásul 10,75-ös idejével új nemzeti rekordot állított be. A 20 éves versenyző ezt követően az álló rönkhasításnál is legyőzte a teljes mezőnyt, így az első fordulót az élen zárta. Eközben a szokásosnál is több DQ gyűlt össze, a három versenyszámban összesen 8 darab nulla pontos eredmény született, ami sok szempontból megkavarta a mezőny hátsó szekcióját.

Az első forduló végére tehát összeállt a második blokk mezőnye, és végül a sérüléssel bajlódó Ollé Péternek, valamint Szabó Andrásnak, és a helyi, Budakeszin élő versenyzőnek, Freschli Krisztiánnak kellett búcsút intenie a végig rendkívül jó hangulatot teremtő közönségnek. Strúbel Bence első helyen várta a folytatást, mögötte Andráska Zoltán, Strúbel József Dedi, Juhász István, Juszkó Zsolt, Bakó András, Hamvasi Ferenc, Szabó Péter sorrend alakult ki.

Érdekesség, hogy a hétszeres magyar bajnok három versenyszám után még a negyedik helyen állt, és érdemes kiemelni Szabó Pétert is, aki élete második versenyén, első hivatalos megmérettetésén beférhetett a legjobb nyolc közé.

A folytatásban a Single Buck és a SpringBoard

A Tuatai kézifűrésszel is Strúbel Bence szerezte meg az első helyet. A STIHL Timbersports versenyszámok királynőjeként a SpringBoard következett, ami rendszeresen megrostálja a magyar mezőnyt. Így volt ez 2022-ben is, hiszen a nyolc versenyző fele nem tudta a 2,5 perces szintidő alatt ketté hasítani a nyárfa rönköt két méter magasban.

DQ került Andráska Zoltán, Hamvasi Ferenc, Bakó András és Szabó Péter neve mellé is, míg a leggyorsabb 1:37,20-as idővel Juhász István lett. Strúbel Bence 2 perc alatt, míg Strúbel József Dedi és Juszkó Zsolt 2 perc felett teljesítette a feladatot.

A harmadik, egyben utolsó fordulóra a legjobb hat versenyző állhatott fel

Szabó Péter és Bakó András tehát búcsúzott, míg Stúrbel Bence Juhász Istvánnal, Strúbel József Dedi Juszkó Zsolttal, Andráska Zoltán pedig Hamvasi Ferenccel csaphatott össze a leghangosabb és talán legnehezebb versenyszámban: a Hot Saw-ban. Az épített, 60-70 lóerős motorfűrésszel három korongot kellett levágnia a sportfavágóknak, méghozzá alig néhány másodperc alatt. A pontok itt már háromszorozva kerültek be az összesített táblázatba, ahogy korábban a második fordulóban megszerzettek is duplázódtak.

Ezúttal nem sikerült megbirkóznia a feladattal Hamvasi Ferencnek, Andráska Zoltánnak és Juszkó Zsoltnak sem, a legjobb időeredményt pedig ebben a versenyszámban Juhász István könyvelhette el 10,05-tel, míg Strúbel József Dedi a második legtöbb pontot szerezhette a fináléban 13,28-nyal. Fia, Strúbel Bence 13,32-es eredményével is bebiztosította győzelmét.

Az első három helyezett
A dobogó (fotó: Timbersports)

Strúbel Bence megszerezte első bajnoki címét

A 2022-es STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot fantasztikus teljesítménnyel a 20 éves Strúbel Bence nyerte meg, míg a második a hétszeres magyar bajnok, a hazai sportfavágás élő legendája, Juhász István lett. Harmadik helyen álmát valóra váltva Strúbel József Dedi állhatott fel a dobogó alsó fokára

Végeredmény, STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokság 2022:

 1. Strúbel Bence
 2. Juhász István
 3. Strúbel József Dedi
 4. Juszkó Zsolt
 5. Andráska Zoltán
 6. Hamvasi Ferenc
 7. Bakó András
 8. Szabó Péter
 9. Freschli Krisztián
 10. Szabó András
 11. Ollé Péter

A STIHL Timbersports Világbajnokságot, ahol a magyar csapatnak is drukkolhatunk, 2022. október 28-án és 29-án rendezik meg Svédországban, Göteborgban. Az egyéni és csapatversenyeket a hivatalos felületeken nyomon lehet majd követni.

Forrás: STIHL/Sajtóközlemény