fbpx

Nuseed®-vetőmag – Miért adjak neki esélyt?

Írta: - 2024 március 28. -Hirdetés

Bemutatkozik a növényvédőszer-piacon már jól ismert Nufarm tulajdonában álló globális vetőmagház, a Nuseed®.

Elsőként Juan Antonio Luque Saceda nyugat- és közép-európai értékesítési vezetőt kértük meg, hogy röviden mutassa be a Nuseed® vállalatot.

Mióta működik a Nuseed® és mit érdemes tudni róla?

A Nuseed® a Nufarm 100%-os tulajdonában lévő vállalat, mely 2006-os alapítása óta nagy utat tett meg. Felépült egy globális kutatási és fejlesztési hálózat, melynek fókuszpontjában három világszínvonalú Nuseed® innovációs központ áll Horshamben (Ausztrália), a kaliforniai West Sacramentóban (USA) és Venado Tuertóban (Argentína).

A tulajdonos Nufarm elkötelezettségét az innovációk és a Nuseed® iránt az is jelzi, hogy éves kutatási és fejlesztési költségvetésének nagyobb részét a vetőmaggal összefüggő K+F tevékenységre fordítja. Az elmúlt 17 év alatt a Nuseed® – a világ legdinamikusabban növekvő vetőmag-vállalataként – több mint 400 alkalmazottal a világ 4 kontinensének 40 országában vetette meg a lábát. Sikerének egyik titka, hogy erőforrásait 5 növényre összpontosítja: napraforgó, cirok, repce, carinata (etióp mustár) és energianád. Elkötelezett csapatunk mellett a mennyiségi elvárásokon túlmutató, piaci igények szülte minőségi tulajdonságcsomagok a Nuseed® töretlen fejlődésének motorjai.

A Nuseed®-napraforgóhibridek hátteréről Németh Róbert üzletfejlesztési vezetőt kérdezzük. 

Milyen alapokra építkezik a Nuseed® a napraforgók nemesítésében?

A gyorsan változó környezeti tényezőkhöz lehető legjobban alkalmazkodó hibridek előállítása felé vezető úton a Nuseed® a következő erőforrásokra támaszkodhat:

  • Genetikai sokféleség: 2011 óta több jelentős, földrajzi szempontból, illetve genetikailag is távoli génkészlet egyetlen programba való integrálása történt meg. A Pacific Seeds (Ausztrália), a Seeds 2000 (USA) és a Superseeds (Szerbia) után 2022-ben a Nidera (Syngenta) egyes argentin hibridjei is gazdagítják a Nuseed®-napraforgók genetikai hátterét. E nagyon távoli genetikák kombinálása kiemelkedően magas heterózishatást és alkalmazkodóképességet jelent a köztermesztés számára.
  • Négy napraforgó kutató-fejlesztő állomás Kaliforniában, Minnesotában, Argentínában és – a magyar piac szempontjából legfontosabb – Újvidéken, Szerbiában.
  • Kiterjedt, többszintű üzemi és kisparcellás kísérleti hálózat az adott célpiac körülményeinek leginkább megfelelő hibridek kiválasztásához.

Ezen pillérekre támaszkodva fejlesztjük portfóliónkat, mely kielégíti a termelők széles rétegének vagy éppen egy szűk szegmensének igényeit.

Miért válasszák a termelők a Nuseed®-napraforgókat?

A Nuseed® „HOZAMON TÚL” (BEYOND YIELDTM) szlogenje kiválóan fémjelzi piaci megközelítését. Kezdettől fogva azon piaci szegmensekre koncentrálta erőforrásait, melyek valamilyen hozzáadott értéket hordoznak magukban. A magyar piac szempontjából az étkezési napraforgót, a magas olajsavas és az ultrakorai portfóliót emelném ki.

Igaz, hogy a Nuseed® piacvezető az étkezési napraforgóhibridek terén?

Az étkezési napraforgópiac mindig különleges, magas értéket képviselő szegmens volt. Az érdeklődések számának növekedése azt jelzi számunkra, hogy egyre több termelő próbál jövedelmező alternatívát találni az étkezési napraforgók termesztésével. Nemesítési programunk a hántolatlan, hántolt, csíkos, valamint madáreleség hasznosítási irányokban egyaránt kínál fajtákat. A Nuseed® hosszú ideje vezető hibridek sorával vált megkerülhetetlen piaci szereplővé ebben a hasznosítási irányban. A legendás Jaguár XL után az X9767 (Badger DMR) robbant be a köztudatba, mely az alaphibrid kórtani tulajdonságok, termésmennyiség és minőség (kaszathossz) szempontjából egyaránt továbbfejlesztett változata. Az Onyx® márkanév lényegében az élelmiszerpiacon oly keresett nagy, jellegzetes, teljesen fekete kaszattípus szinonímája. Az Onyx® N5LM307 többcélú – hántolt és hántolatlan – hibridként kiváló választás.

Mit nyújtanak a termésbiztonság terén a Nuseed®-hibridek?

A Nuseed® hibridjei egy hármas alap-tulajdonságcsomagot ötvöznek: mindkét szülői vonalba beépített, robusztus gyomirtószer- (Clearfield® vagy ExpressSun®), szádor- és peronoszpóratoleranciát. Ezen hozzáadott érték tulajdonságcsomagnak köszönhetően jelentősen javítható hibridjeink termesztésének megbízhatósága és stabilitása a különböző termesztési körülmények – klíma, talaj, gyomflóra, kórokozók – között. A tulajdonságcsomagban lévő gyomirtószer- és kórtani tolerancia fontos rezisztenciamegelőző eszköz is egyúttal.

Mondhatjuk, hogy a Nuseed® a magas olajsavas hibridek specialistája?

Versenytársainktól eltérő módon a Nuseed® fejlesztései a magasabb hozzáadott értékű magas olajsavas hibridek piacára koncentrálódnak. Bár tudunk linolsavas alternatívát is kínálni, hibridjeink túlnyomó része magas olajsavas. Ezen hibridek közös jellemzője, hogy helyes mezőgazdasági gyakorlat mellett olajsavtartalmuk elérheti a 90%-ot is. Ebből is szeretném kiemelni az N4H471 CL kiváló agronómiai tulajdonsággokkal rendelkező, magas olajsavas hibridünket. Középmagas, jó tányérállású és megdőlésre nem hajlamos típus, mely magas szinten ötvözi a termelők számára fontos agronómiai értékmérő tulajdonságokat. Robbanásszerű kelés és az eltérő, akár száraz termesztési körülményekhez való jó alkalmazkodás jellemzi. Jó kórtani csomagja (peronoszpóra, szádor H rassz) pedig a termésbiztonság növeléséhez járul hozzá.

Igazi szakmai különlegesség a Nuseed® ultrakorai napraforgó-portfóliója. Hol látja ezeknek a hibrideknek a helyét?

Ezen hibridek közös jellemzője, hogy 80-90 napos érésidővel rendelkeznek. Ezt a koraiságot három agronómiai pozicionálással ajánljuk (1. táblázat). Úgy gondoljuk, hogy az ultrakorai napraforgók új eszközt adhatnak a klímaváltozással és alacsony jövedelmezőséggel küszködő termelők kezébe.

Köszönjük a beszélgetést.

Érdeklődés esetén kérjük, keresse:
Németh Róbert
Nuseed® üzletfejlesztési vezető
+36-70-383-3852  [email protected]