fbpx

A változó világhoz alkalmazkodik az AXIÁL

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 03.

A hazai agrárium legjelentősebb szakmai kiállításán, az AgrárgépShown az AXIÁL Kft. hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóján vettünk részt, ahol a bajai központú vállalat ügyvezetői az elmúlt időszak sikereiről és a jövő évi várakozásaikról számoltak be.


Dr. Nagy István agrárminiszter és Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a Nagydíjat kapott CLAAS TUCANO 450 kombájnban, az AgrárgépShow kiállításon

Gondolatok és számok a szakemberképzésről

„A mezőgépésszel szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy legyen intelligens csapatjátékos” – Harsányi Zsoltnak, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének szavai gyakorlatilag minden ágazatban helytállóak lennének. Munkatársaival a szakma vonzóvá tételén dolgozik, de nem egyszerű a feladat: az állattenyésztés gépeinek körében a hét minden napján, a nap 24 órájában készenlétben kell lennie a dolgozónak, de az is világos, hogy egyre differenciáltabbak az elvárások az ügyfelek és munkavállalók irányából is. Az AXIÁL Kft. már régóta tudatosan odafigyel az utánpótlás-nevelésre, több közép-, és felsőfokú intézménnyel is kapcsolatban állnak, ahonnan minden évben fogadják a tanulókat. 2018-ban hét egyetemista gyakornok érkezett a vállalathoz, 2018-ban nyári gyakorlaton 52 szakközépiskolás szerezhetett tapasztalatot a cégnél, a 2018/2019es félévben pedig öt szakiskolából összesen 29 diák tölti jelenleg is szakmai gyakorlati idejét az AXIÁL Kft. telephelyein. Ahogy a rendezvényen is elhangzott: Laptop nélkül nincs szerelő, de az iPhone nem fog szántani!

Alkalmazkodnunk kell a változó világhoz

Napjainkban zajlik az Ipar 4.0 és a Mezőgazdaság 4.0 fejlődése is. A korábban analóg technikák digitalizálása, a számítógépes rendszerek és adatok integrációja folyamatban van, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell a változó világhoz, és használnunk kell a megjelenő új technológiákat. Ma már a precíziós gazdálkodás is sokkal többet jelent a sorvezetésnél. Ez egy komplex technológiai rendszer, amely a gazdálkodás valamennyi műveletét érinti, magában foglalja a precíziós talajművelést, a helyspecifikus vetést, növényápolást, a hozammérést, és végül az egyes műveletek során keletkezett adatok feldolgozását és kiértékelést is.

A digitalizáció az állattartásban is jelen van

Az AXIÁL Kft. immáron 35 fős precíziós gazdálkodási csoportja segíti a termelőket abban, hogy a lehető legjobb feltételekkel vághassanak bele, és folytathassák a helyspecifikus növénytermesztést, melyhez vezető GPS márkájuk, a Trimble megoldásai nyújtanak segítséget. Az AXIÁL Kft. 2018. december 1-jével kezdte meg a DeLaval fejéstechnológiai berendezések forgalmazását a Dunántúlon és Heves, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben. Egy, a Német Mezőgazdasági Napokon elhangzott statisztika szerint 2020-ban az egy dolgozóra eső tehenek száma várhatóan 86 lesz, ezért egyre nagyobb jelentősége van a munkafolyamatok automatizálásának és digitalizálásának, így nem csupán az egy emberre jutó munkamennyiség marad kezelhető, hanem a szenzortechnika révén olyan adatokkal gazdagodhatunk, amelyek az állatjólétet és a produktivitást is elősegítik.

Értékesített gépek és fejlesztések

„Jó évet zárt a magyar mezőgépforgalom a hozzávetőleg 166 milliárd forintjával” – tudtuk meg Pintér Zsolt ügyvezető előadásából. Az AXIÁL Kft. 2012 és 2019 között összesen 6,1 milliárd forintot fordított telephelyfejlesztésre. Ez a nagyszabású beruházási program tette lehetővé, hogy most már négy telephelyen (Baja, Üllő, Szolnok és Csorna) jól felszerelt oktatótermekkel és az AXIÁL Kft. 19 telephelyen összesen mintegy 15.000 m2 fedett szervizműhely-kapacitással állnak partnereik rendelkezésére.

Szerviz átalánydíjak átadása

A hagyományoknak megfelelően AXIÁL Kft. elismeri az átalánydíjas szervizszolgáltatásait igénybe vevő kiemelt ügyfeleit. Ezúttal Wilhelm József vezérigazgató (Belvárdgyulai Zrt.), Detlef Mattner cégvezető (FRANK-Hungária Kft.) és dr. Kemény Gábor ügyvezető (Agro-Produkt Kft., Hubertus Bt.) részesült az elismerésben.

Az AgrárgépShow termékpályázatán díjazott gépek

Gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott


CLAAS TUCANO 450 kombájn

Gépesítés kategóriában Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat kapott

Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktorszéria

Horsch Leeb 4 AX vontatott szántóföldi permetezőgép

Berthoud Vantage vontatott szántóföldi permetezőgép

Összeállította: Borbély Zsanett, Fotó: Kaszás Gergely