fbpx

Drasztikusan csökkent a völgyzárógátas tavak vízszintje

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 29.

A tógazdaságok továbbra is vízhiánnyal küzdenek, nem sokat jelentettek az elmúlt időszak kisebb-nagyobb esőzései. A lezúduló csapadék legtöbbször nem kerül bele a vízgyűjtőbe, mivel az aszály sújtotta vegetáció felszívja azt, így a tavak vízszintje folyamatosan csökken.

 

Kiömlő víz
Ahol lehet, táplálják a tavakat
(Fotó: MA-HAL)

 

A hosszan tartó hőség miatt jelentős a párolgási veszteség

Egy meleg nyári napon akár 2-3 centimétert is csökkenhet a tavak vízszintje. A dunántúli halastavak többsége kisebb patakok völgyzárógáttal történő felduzzasztásával készült egykor. Ezek a patakok táplálják tógazdaságokat, ha van bennük víz, de most nincsen, mivel az elmúlt időszak rendkívül száraz volt. A viharos, zivataros napok nem sokat segítettek a patakok és a tavak vízszintjén.

A halastavak üzemi vízszintje sok helyen az 50 %-ot sem éri el. A beszűkült vízi élettérben a halfogyasztó madarak károkozása is jelentősebb, hiszen az ivadék nem tud elbújni a mélyebb vízben a gázlómadarak elől.

 

Tó, ember
Mezőgazdasági probléma az aszály, ami a tavak vízszintjére és a halászatra is negatív hatással van
(Fotó: MA-HAL)

 

A haltermelőknek állománymentő kényszerlehalászásokat kell végrehajtaniuk

A kisebb tavakon levegőztető készülékekkel és szivattyúzással próbálják megmenteni a halállományt az oxigénhiánytól, ugyanakkor ez jelentős többlet költségekkel jár. Ahol ez nem megoldható, kényszerlehalászásokat hajtanak végre a drasztikusan alacsony vízszint miatt. Van olyan haltermelő, aki a 2021. évben ki sem tudta helyezni a halastavait ivadékkal a már tavasszal jelentkező vízhiány miatt.

Ez a kedvezőtlen, száraz időjárás negatív hatással lesz az őszi lehalászási eredményekre.

 

Forrás: MA-HAL, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc