fbpx

Marha, baromfi: nagy bukta idén az USA-nak a madárinfluenza

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 05.

Több tízmillió forintnak megfelelő összeget veszített egy USA-beli, 500 tejelőtehénnel működő gazdaság, amit megtámadott a madárinfluenza vírusa. Ugyanez a fertőzés áll amögött, hogy 30 százalékkal csökkent az USA-ból Kínába szállított baromfihús mennyisége.

tejelőtehén zsúfolótér fejőgép

Kiszáradtak a tehenek

Egy Egyesült Államok-beli farm példáján mutatta be a DiaryGlobal, milyen következményekkel jár a magas patogenitású (HPAI) madárinfluenzás fertőzés terjedése. A 19 érintett michigani tehenészet egyikében 500 laktáló tehén van. A fertőzés előtt ezen a farmon az átlagos tehéntermelés napi 42-45 liter között mozgott. A HPAI kitörését speciális érzékelőkkel észlelték: a testhőmérséklet hirtelen 4-5°C-kal a normális fölé nőtt, majd 6 órával később a kérődzés szinte leállt, sőt, a fertőzött tehenek semmilyen aktivitásra nem voltak képesek. A hőmérséklet-emelkedéses 2 napban a fertőzött tehenek vízfelvétele erősen csökkent (napi 151-189 literről 19-38 literre), ami súlyos kiszáradást okozott. A farmon agresszív támogató terápiába fogott: naponta kétszer aszpirint adtak be a hőmérséklet és a gyulladás csökkentése érdekében. B-vitamint és bendő-élesztőkapszulát is biztosítottak minimum 3 napig. Eleinte úgy tűnt, az állatok különválasztásával sikerül megfékezni a fertőzést, de a 12. napon minden tehén 9,5 literrel kevesebbet termelt az átlagosnál, amihez a szomatikus sejtszám megduplázódott, 180 000 c/ml-re. A 15. nap volt az első, amikor kevesebb tehenet mutatott ki a megfigyelés, mint az előző napon, de így is a laktáló állomány 40%-a volt fertőzött. A védekezés összes költségét a gazdaságban végül is 30-40 ezer dollárra (szűken 13 millió forint) becsülték, de félő, hogy ez nem is a végső mérleg. A fertőzött tehenek 10%-ánál nem állt helyre a korábbi bendőaktivitás.

A madárinfluenza visszaveti a baromfihús-exportot

Az orosz baromfihús úgy tudott növekedni a kínai piacon, hogy csökkent az amerikai beszállítók piaci részesedése. Az Orosz Baromfitenyésztők Szövetsége szerint orosz cégeknek sikerült átvenniük a piaci rést. Összességében hatalmas falatról van szó, hiszen a kínai piac átmeneti elvesztésével 30%-kal csökkent az Egyesült Államokból Kínába irányuló baromfieladások száma a magas patogenitású madárinfluenza-kitörések következtében.