fbpx

Hagyomány és modernitás, tanácsadás és értékteremtés

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 23.

Mezőgazdasági szaktanácsadók találkoznak Mosonmagyaróváron, hogy megvitassák, hogyan ötvözhetők a hagyományos és korszerű vívmányok értékei, hogyan befolyásolják a modern technológiák a szaktanácsadói munkát, illetve hogyan hat a vidékfejlesztésre, és hogyan jelöli ki a vidéki kultúra és turizmus jövőjére.

Vidékfejlesztés és szaktanácsadás

57. IALB Nemzetközi Szaktanácsadói Konferencia és EUFRAS-találkozó néven rendezi meg a Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar az Új kihívások vidéken – hagyományok és átalakuló mezőgazdaság című konferenciát Mosonmagyaróváron június 17-21.-én. A rendezvényen 350-400 hazai és külföldi szaktanácsadó, vidékfejlesztési és agrárszakember, döntéshozó részvétele várható Európából. A konferencia ad otthont az EUFRAS európai szaktanácsadói szervezet és a Délkelet-Európai Szaktanácsadó Szervezetek Hálózata (SEASN) találkozójának is, melyre Nyugat-Európán túl a Balkán országokból is érkeznek résztvevők. A konferencián túlnyomórészt mezőgazdasági szaktanácsadással foglalkozó szakemberek vesznek részt, akiknek lehetősége lesz megvitatni, hogy hogyan befolyásolja a modern technológiák térnyerése a szaktanácsadói munkát és a hagyományos szaktanácsadói szerepeket és milyen közös megoldásokat találhatunk ezekre a kihívásokra.

Fókuszban a hagyományok és a változás

A konferencia fő témája a mezőgazdaságot és vidéket napjainkban érintő új kihívások és trendek, kitörési pontok feltárása. A szervezők célja, hogy a helyi termékeket előállító, ökotu-risztikai szolgáltatásokat (öko- és lovasturizmus) nyújtó vállalkozások, vidéki közösségek bemutatásával betekintést nyújtsanak a Szigetköz, a Nyugat-dunántúli régió, illetve Magyarország vidéki hagyományaiba; kontrasztot teremtsenek a tradicionális értékek és napjaink fejlett mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiáinak bemutatásával. Megvitatják azt is, hogyan befolyásolja a modern technológiák térnyerése a szaktanácsadói munkát, s milyen megoldások léteznek a kihívásokra.

A konferencia emellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hazánkba látogató több száz külföldi agrár- és vidékfejlesztési szakember megismerhesse Magyarország mezőgazdaságát, a magyar vidék kultúráját. Mindeközben 8 különböző tematikájú tanulmányutat szerveztek a résztvevőknek, melyek során innovatív helyi vállalkozásokat mutatnak be, kulturális, turisztikai látnivalókat is felkeresnek.