fbpx

Króm, az ismeretlen mikroelem

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 10.

A cukorbetegség kialakulása a sejtjeink inzulinérzékenységének csökkenésével kezdődik, ilyenkor a cukor sejtekbe jutásához egyre több és több inzulinra van szükség.

Ez a megnövekedett inzulintermelési igényt a hasnyálmirigy igyekszik kielégíteni amíg csak tudja, de egy idő után erre már nem lesz képes, így a cukor nem tud bejutni olyan könnyen a sejtekbe, megnő a vércukorszint, kialakul a cukorbetegség.

A sejtek inzulinérzékenységének növelését néhány élelmiszerrel például fahéjjal vagy erős paprikával is elérhetjük, de van egy krómtartalmú enzim, amelynek a jelenléte a folyamatban mindenképpen szükséges.

Ez a glükóztolerancia-faktor.

Ezért bizonyos krómvegyületek jelentős szerepet játszanak a cukorbetegség megelőzésében, sőt a fogyókúrák sikerében is.

 

A króm különböző vegyületei eltérő színűek és a hatékonyságuk is különböző

 

A króm különböző vegyületei eltérő színűek és a hatékonyságuk is különböző

A krómot ideális esetben az élelmiszereinkből kell megkapnunk, viszont a króm nem szükséges a növényeknek így pótlásával a gazdálkodók nem foglalkoznak.

Talajaink növények által felvehető krómkészlete nagyon csekély, élelmiszereink krómtartalma nehezen fedezi a szükségleteket.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy a krómnak vannak olyan vegyületei (króm(VI) vegyületek, a kromátok), amelyek köztudottan veszélyesek, nagyobb koncentrációban a levegőbe kerülve daganatos megbetegedést okoznak.

Ugyanakkor a króm(III)-nak nevezett krómforma vegyületeit minden nap az élelmiszerrel kell fogyasztanunk.

Az sem mindegy, hogy milyen krómvegyületet kapunk, a szervetlen króm(III)-sók egyáltalán nem hasznosulnak.

Krómpótlásban a króm-pikolinát nevű vegyület, a krómmal dúsított élesztő vagy az emelt krómtartalmú zöldségek ideális megoldást jelentenek.

Rendszerint a krómpótlást ma még étrend-kiegészítő készítményekkel oldják meg.

A növények krómtartalmának biztonságos növelése, emelt krómtartalmú növények előállítását a Debreceni Egyetem már sikerült megoldanunk, a témában már több doktori disszertáció is született.

Az emelt krómtartalmú bioaktív hatóanyagot tartalmazó fűszernövényekkel a cukorbetegség megelőzéséhez jó eséllyel hozzájárulhatunk.