fbpx

Baromfi: szervezkedéssel folytatódik a háború

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 22.

Aligha lehet tagadni, hogy az önellátás felé haladnak a Perzsa-öböl és Észak-Afrika egyes államaiban. Ez felforgatja a mostani piaci folyamatokat, ami érintheti Európát is.

 

baromfi

 

Tiltás, tiltakozás, önellátás

Egy szűk hónappal ezelőtt járta be a hír a sajtót, hogy Brazília a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elé citálja Szaúd-Arábiát a baromfipiacra vonatkozó intézkedései miatt. A brazilok a gazdag arab állam fő baromfiexportőrei, csakhogy egyre inkább az önellátás felé igyekeznek. Noha idén még szépen bevásároltak baromfihúsból Dél-Amerikában, egyben be is tiltották egy tucatnyi brazil cég beszállítását – élelmiszer-biztonsági okokra hivatkozva. Ez ellen tiltakoznak a brazilok, akik máris a kínai export erősítésén dolgoznak. Ha ebben sikerrel járnak, az az európai exportőrök számára jelent majd fokozott versenyt az olcsó dél-amerikai áruval szemben.

 

baromfi

 

Egyesülésben az arab világ

A friss hír már arról szól, hogy nemcsak Szaúd-Arábia szervezi belső piacainak ellátását, hanem egy új szövetség, az Arab Baromfitermelők Egyesülete is alakulóban van. Ebben Szaúd-Arábia mellett Kuvait, Omán, Jordánia, Egyiptom, Szudán, Tunézia, Bahrein, Algéria, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek különböző baromfitermelői szövetségei vesznek részt. Az Arab Emírségekben működő szervezetcélja az, hogy workshopokon, képzéseken és konferenciákon segítse az arab országok baromfitenyésztőit a baromfi- és tojástermelés fokozásában. A szervezet nagyságrendjére jellemző, hogy a 2022-es EuroTier szakkiállításra, vásárra több mint 1000 baromfitermelőt várnak a különböző arab országokból.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán