fbpx

A civilek tájékoztatást kérnek a földforgalmi törvény tervezete ügyében

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 17.

Budapest, 2013. június 14., péntek (MTI) – A civilek érdemi írásos választ kérnek legkésőbb június 17-ig az írásban benyújtott javaslataikra, valamint a földforgalmi törvény tervezete legújabb változatának nyilvánosságra hozatalát követelik – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége pénteken az MTI-vel.

Félbeszakadt ugyanis a péntek délelőtti újabb egyeztetés a szaktárcánál a földforgalmi törvény tervezetéről, miután Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára nem járult hozzá, hogy videófelvétel készüljön az egyeztetésről.

A közlemény emlékeztet: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter több mint 200 civil szervezetet hívott meg a minisztériumba a földforgalmi törvény végszavazása előtti tárgyalásra, miután a szervezetek tételes részletes módosító javaslatot küldtek a miniszternek.

 

A civilek tájékoztatást kérnek a földforgalmi törvény tervezete ügyében

 

 

A mostani – az ügyben immár negyedik – egyeztetésen közel száz szervezet képviselője jelent meg az ország minden részéből, de a tárgyalás meghiúsult.

A civilek szerint részben azért, mert a tárca képviselői nem rendelkeztek felhatalmazással a civilek által küldött kifogásokkal kapcsolatos bárminemű tételes álláspont kifejtésére.

A közlemény megfogalmazása szerint „a minisztériumi tisztviselők ugyanakkor lobogtattak egy legeslegújabb földforgalmi törvény tervezetet, amely június 9-én, vasárnap készült, de ezt – állításuk szerint – nem volt módjuk a tárgyaláson ismertetni”.

A civilek követelésére később megjelent az egyeztetésen Simon Attila, a törvény előkészítéséért felelős helyettes államtitkár, de fél percen belül el is hagyta a termet, mert a civilek rögzíteni kívánták a szavait.

Noha a rendezvény első másfél órájában a minisztériumban nem kifogásolták a kamerák jelenlétét – tartalmazza a közlemény.

Mindezt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője is megerősítette pénteken az egyeztetést követően az MTI-nek.

A civilek közleménye szerint „az ország jövőjét alapvetően meghatározó földforgalmi törvény tervezete ilyen módon történő előkészítése mindennemű demokratikus normát sért”.

Simon Attila István, a VM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára az üggyel kapcsolatban elmondta: valóban nem járult hozzá ahhoz, hogy videófelvétel készüljön az egyeztetésről.

Az eszmecsere ugyanis egy minisztériumi belső munkaanyagról szólt, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra, azt a parlamenti képviselők sem ismerik.

A helyettes államtitkár szerint nem engedhető meg, hogy annak részleteit egy esetlegesen összevágott videófelvétel alapján ismerje meg a szélesebb nyilvánosság.

Így a felvételhez köztisztviselőként nem járulhatott hozzá.

Jelezte ugyanakkor, hogy a civilek számára választási lehetőséget adott, hogy kikapcsolt kamera mellett érdemi véleménycserét folytassanak a készülő jogszabályról.

 

MTI 2013. június 14.