fbpx

Lemeztetők antikondenzálása

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 19.

Avagy mit lehet tenni a páralecsapódás ellen?

 

A mezőgazdasági tárolók, terménytárolók, kocsiszínek jellemzően könnyűszerkezetes épületek. A tető fedését célszerű trapézlemezzel megoldani, hiszen költséghatékony és rendkívül időálló. A lemeztetők egyik tulajdonsága, hogy a külső hőmérséklet esésével a lemez is azonnal hűlni kezd. Ha a tető belső oldalán a levegő melegebb és páradúsabb, akkor a pára lecsapódik a lemez belső felületén. Ez, a lecsapódás során felgyülemlett víz csepegésnek indulhat, károsítva ezzel a lemeztető alatt tároltakat vagy akár a tetőszerkezetet.

A páralecsapódás ellen lehet védekezni párazáró fóliával és antikondenzációs filc bevonattal is. Jelen cikkben a filccel bevont trapézlemezzel foglalkozunk.

Mi is az az antikondenzációs filc?

A filc nagyjából 1 mm vastag, szövet hatású PES membrán, melynek csekély a tömege, azonban rendkívül jó a nedvszívó-képessége.

Az antikondenzációs filc megakadályozza a páralecsapódásból adódó csepegést olyan környezetben, ahol a páralecsapódás megjelenhet. Amikor a páralecsapódás megkezdődik, a filc nedvszívó közegként szolgál, ami megelőzi a vízcseppek lecseppenését a tetőről.

Amint a páralecsapódás megszűnik, a megfogott vízcseppek kiszáradnak a filc felületéről, ezzel újra szárazzá válva.

Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, a filcnek egész nap száraznak kell lennie. Ehhez megfelelő szellőzés szükséges az épület belsejében. A csatolt ábra egyszerűen mutatja a megfelelő szellőzést az épületben.

Antikondenzált tetőlemez

A filcet külföldi gyártótól szerezzük be, ami az általunk igényelt szélességben, öntapadó réteggel ellátva, tekercsekben érkezik. Az antikondenzációs filcet közvetlenül a lemeztető gyártása közben ragasztjuk rá a lemez belső felületére. A ragasztással történő applikálás hosszú időre garantálja a filc megmaradását a lemezen.

A Metál-Sheet Kft.-nél az összes, tetőre szánt lemezt tudjuk filccel gyártani.

Válassza a minőséget – válassza a Metál-Sheet Kft. trapézlemezeit.

Metál-Sheet Kft. – www.metal-sheet.hu

4002 Debrecen, Csereerdő u. 10.

tel.: +36 30 421 1551 | +36 30 903 6738 | +36 30 857 0477

e-mail: [email protected] | [email protected] | [email protected]