fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2022/2. lapszám cikke - 2022 február 07.

Az új év beköszöntével egyelőre nem körvonalazódik érdemi változás a gabonapiacokon. Az energiaárak példa nélküli emelkedése mellett az inflációs nyomás rajzolta globális piaci környezetbe jól illeszkedik a legfontosabb szántóföldi kultúrák piacainak alakulása.

corn-on-the-cob

Kukorica

Amennyiben a világ kereslet-kínálati, tehát a kukorica összes termésének és felhasználásának legfrissebb becslését kívánjuk górcső alá venni, azt láthatjuk, hogy esetleges áruhiány miatti aggodalomra semmi okunk. A nemzetközi szakmai sajtó által gyakran hivatkozott Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) január derekán megjelent havi riportja alapján a 2021-2022-es gazdasági évben a várható globális kukoricatermés változatlanul rekordszinten, valamivel 1,2 milliárd tonna felett alakul. Bár a felhasználás évről évre emelkedik, az aktuális gazdasági évben ez elmarad a termésmennyiség várható volumenétől. Mindezek eredményeként az úgynevezett fordulókészletek szintje is emelkedik, ráadásul a készletek és a globális termésmennyiség hányadosából képzett relatív mutató (stocks to use ratio) kedvező, 25% körüli arányt jelez.

A fentiek ellenére a főként a koronavírus-járvány miatt erőteljesen gyorsuló infláció, a többszörösére emelkedő energiaárak, az akadozó, néhol széttöredezett logisztikai láncok következményeként kialakult szállítási anomáliák jelentős bizonytalanságot hoztak a gabonapiacokra is.

Az árak a 2021 második félévében bekövetkezett intenzív áremelkedés szintjeit – némi korrekciótól (november végén-december elején) eltekintve – továbbra is tartják, mindezt jelentős volatilitás mellett.

CBOT, kukorica
MATIF, kukorica

A jövőt illetően több tényezőt is érdemes figyelembe venni:

• Elsőként természetesen a globális konjunktúra alakulása közvetlenül hat az élelmiszer-alapanyagok és takarmánynövények áraira.

• A dél-amerikai kontinensen rövidesen megkezdődik a betakarítás: a jelenlegi prognózistól eltérő eredményekről érkező hírek akár határozottabb árkorrekciót is okozhatnak.

• Az orosz-ukrán feszültség nem csupán geopolitikai szempontból súlyos: Ukrajna a világ egyik legnagyobb kukorica-, Oroszország pedig az egyik legnagyobb búzaexportőre; a köztük kialakult konfliktus esetleges eszkalációja jelentős áringadozásokat hozhat.

• Kína importja: fontos kérdés lehet, hogy a nemzetközi gabonapiacokon az elmúlt években emelkedő dinamikát mutató kínai jelenlét milyen irányba halad tovább. Magyarországon kifejezetten „álmosan” indult az év, sem a vevők, sem az eladók nem mutattak jelentős aktivitást. Az árak azonban mozogtak, aminek a hátterében nem gabonapiaci folyamatok, hanem a forint árfolyamának év eleji jelentősebb erősödése húzódott.

Fontos megjegyezni, hogy a belföldi árszintek továbbra is magasabbak a párizsi árutőzsde aktuális határidős jegyzéseinél – ez a különbség akár 10 EUR is lehet –, többek között ennek az anomáliának a következménye, hogy a tradicionálisan kukoricaexportőr Magyarországra eddig nem látott volumenű import érkezett-érkezik. Ez a mennyiség a bátrabb becslések szerint a 2021-2022-es gazdasági évben akár az 500 ezer tonnát is elérheti.

wheat

Búza

A kukorica esetében már említett orosz-ukrán konfliktus várható alakulása jelentős befolyással lehet a búzapiacok alakulására. Oroszország változatlanul magas exportvámokkal fékezi a búza kivitelét, ennek eredményeként a földközi-tengeri piacokon „tarol” a francia és a román búza. A jelentős importőr közel-keleti és Magreb országok tenderein jellemzően nem nyernek az orosz származású búzatételek, így az Európai Unió várható exportja az USDA januári adatai alapján az előző gazdasági évvel összehasonlítva közel 25%-kal emelkedhet.

CBOT, búza
MATIF, búza

A várható globális termést illetően a jelenlegi prognózisok inkább optimisták, ám természetesen – mint ahogyan a kukorica esetében is – több jelentős bizonytalanságot hordozó tényező befolyásolhatja az árak alakulását. Ezek közül az elmúlt hetek ármozgásait jellemzően a különböző időjárási események alakították: amikor egy jelentős búzatermelő ország felett megjelentek a csapadékfelhők, az árak lefelé, amikor pedig hosszasan csak a napot lehetett látni az égbolton, felfelé mozogtak az árak.

A 2021-es termésű belföldi búzatételek döntő többségét már értékesítették a termelők, nagyobb tételeket nehéz találni, és az ezekért kínált árakat az eladók egyelőre nem fogadják el. Az új búza árairól már lehet hallani, a szerződéses kedv azonban egyelőre nagyon alacsony.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató