fbpx

Akadoznak a takarmány-üzemek, súlyos adalékhiány az oroszoknál

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 07.

A takarmány-adalékanyagok növekvő hiánya Oroszországban arra kényszerítheti a kis- és közepes méretű takarmányüzemeket, hogy átmenetileg szüneteltessék a működésüket. Ez komoly károkat okozhat a hazai baromfi- és húsüzletekben – írja a Kommerszant című orosz lap az Országos Hússzövetség levelére hivatkozva.

baromfi

Elismerték, megígérték, kényszerülnek

Mindez azután következik be, hogy az orosz mezőgazdasági kormányzat már elismerte a piaci takarmány-adalékanyagok ellátási problémáját, sőt, megígérte, hogy a Rosselhoznadzorral (az orosz állat-egészségügyi felügyelettel) közösen dolgoznak a megoldáson. Az orosz piaci szereplőket ez nem nyugtatja meg: a jelenlegi válság nem szokványos intézkedésekre, köztük a takarmányösszetétel megváltoztatására készteti a gazdálkodókat. Szergej Laktykhov, az Orosz Baromfitermelők Szövetségének főigazgatója megerősítette, hogy a baromfitenyésztési vállalatok kénytelenek alternatívákat keresni a szűkösen és drágán hozzáférhető aminosavak számára a termelési teljesítmény fenntartása érdekében.

Csökken a teljesítmény

A Pulykatenyésztők Orosz Nemzeti Szövetsége szerint a nagy piaci szereplők egy rövid időre még elegendő lizintartalékkal rendelkeznek. A jelenlegi válság leküzdésére szolgáló átmeneti intézkedés a premixek vitamintartalmának csökkentésével hozható összefüggésbe, hogy a jelenleg rendelkezésre álló készletek hosszabb ideig fennmaradjanak. A vitaminok teljes hiánya azonban a termelési teljesítmény csökkenéséhez, sőt a baromfipusztulás növekedéséhez is vezethet. (Az orosz baromfiágazat gyengélkedéséről nemrég itt írtunk.)

baromfi

Nemrég még korlátozták, most bővítenék a behozatalt…

Nem csoda, hogy közben a Nemzeti Takarmányszövetség saját szerepe mellett lobbizik. Ők a probléma hosszú távú megoldását abban látják, ha a legtöbb takarmány-adalékanyagot hazai gyártók állítanák elő. Ám ezt még szerintük sem képesek gyorsan megvalósítani. Főleg amiatt, hogy az orosz húsipar az elmúlt néhány évben kinőtte a hazai kapacitásokat. Így egyelőre nem marad más, mint hogy a takarmány-adalékanyagok importforrásait növelik. (Emögött az is meghúzódik, hogy a Rosselhoznadzor bő egy éve korlátozza a takarmány-adalékanyagok importját a legtöbb európai államból, az Egyesült Államokból és Kanadából.)