fbpx

Magyarország Legszebb Birtoka – Profi-Tom Zöldségtermelő Kft.

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 20.

Kertészet kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje a Profi-Tom Zöldségtermelő Kft.

 

Profi-Tom Zöldségtermelő Kft.

 

Bevált az ötgyermekes családfő egykori ötlete. Dobos Ferenc sajátos módját választotta gyermekei jövője biztosításának és a majdani generációváltásnak. Egy korábban már létező vállalkozására alapozva, holland szakmai együttműködéssel 2014-ben megálmodott Szentesen egy kertészetet, ami majd a családnak, öt gyermekének később is folyamatos megélhetést biztosít. A családi kertészet jó ötletnek bizonyult, amit gyorsan tettek követtek: két évvel később felépült az első, háromhektáros üvegház egy termálkúttal, és megkezdődhetett a Dobos család paradicsomtermesztő karrierje. Három évvel később újabb háromhektáros üvegházzal gyarapodtak, ma pedig egy négyhektáros komplexum előkészítő munkálatai zajlanak.

 

Dobos Ferenc
Dobos Ferenc

 

A 10 hektárra kikerekedő kertészet a Délalföldi Kertészek Szövetkezetével együttműködve dolgozik a kezdetek óta, ennek alapján termeszti a Siranzo paradicsomot már 6 hektáron. A bővítést követően a piaci igények alapján, a szövetkezettel hozott közös döntéssel dől el, hogy az újonnan felépített üvegházban továbbra is paradicsomot termel-e a Profi-Tom időközben 80-90 fősre nőtt csapata vagy majd uborkát és padlizsánt.

A fejlesztések addig sem állnak meg; hamarosan napelempark váltja ki a hagyományos áramellátást, így a biológiai növényvédelemmel és termálkutakkal együtt Dobos Ferenc eredeti ötlete a környezetvédelmi elkötelezettséggel együtt teljesedik ki.