fbpx

A tűzvédelmi előírások fokozott betartására figyelmeztet az agrárkamara

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 24.

Budapest, 2013. július 23., kedd (MTI) – A betakarításban dolgozókat arra kéri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tűzgyújtási tilalom idején, hogy tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Az elmúlt napok különösen forró és csapadékmentes időjárása miatt országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el július 22-étől – emlékeztetett keddi közleményében a kamara.

Az időjárási helyzetre tekintettel kiemelten fontos, hogy a kalászos termények betakarítási munkáiban csak olyan erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vegyen részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően a gép üzemeltetője elvégezte – figyelmeztet a NAK.

 

A tűzvédelmi előírások fokozott betartására figyelmeztet agrárkamara

 

A betakarítást ajánlott a közutak és vasútvonalak mentén kezdeni, s a lerakott terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter, a közúttól pedig legalább 25 méter távolságra szabad elhelyezni.

 

A vasút és a közút mentén az aratás után három méter széles védőszántást kell készíteni – közölte a kamara.

A NAK szerint a mezőgazdasági erő- és munkagépek állapotának napi ellenőrzése és a tűzvédelmi előírások betartása a kánikulai időjárás miatt elengedhetetlen.

A tartalék üzem- és kenőanyagot a munkagéptől, kazaltól és gabonatáblától legalább 20 méterre, növényzettől és hulladéktól mentes területen kell elhelyezni.

A kamara azt is kéri, hogy az üzemeltetők figyeljenek az arató- és cséplőgépek földelő vezetékkel történő ellátására és az összes munkagép kipufogó- és elektromos rendszerének fokozott ellenőrzésére.

Munkaszünet esetén a mezőgazdasági gépeket a terménytől, kazaltól és tarlótól legalább 15 méterre kell elhelyezni, és amennyiben a távolság nem lehetséges, három méteres védőszántással kell elejét venni a lehetséges tűzesetnek.

A NAK fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy az erő- és munkagépet, az arató- és cséplőgépet a kezelője üzemeltetés közben nem hagyhatja el.

A kombájnok és traktorok kötelező kiegészítője a hordozható tűzoltókészülék, amelynek évenkénti felülvizsgálatát időben el kell végezni – áll a közleményben.

 

MTI 2013. július 23.