fbpx

Esnek az árak, majdnem mindenütt több a búza, mint tavaly

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 28.

Az ukránok kiesése miatt minimálisan csökken, de a legnagyobb kibocsátó országoknál nő az előállított, exportált búza mennyisége. A hó vége felé tovább esnek az árak.

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Az USA agrárminisztériumának (USDA) júliusi előrevetítése szerint 772 millió tonna búzát aratnak a világon 2022/2023-ban, ami 1%-kal kevesebb, mint az előző időszakban. A búza globális felhasználását 784 millió tonnára jelzik, ami ugyancsak 1%-kal kevesebb, míg a globális export várhatóan 207 millió tonna lehet. A készletek is csökkennek (4%-kal bő 267 millió tonnára).

(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Az USA várhatóan 8%-kal többet, 48,5 millió tonnát, Kanada a tavalyitól 12,3 millió tonnával több, 34 millió tonna búzát takaríthat be idén, de Kanada nagyot növel az exporton: az előző évinél 67%-kal többet, 25 millió tonna búzát szállíthat a nemzetközi piacra a szezonban. Az orosz és kazah búzatermés is nőtt (8, illetve 10%-kal), miközben Ukrajnáé – az oroszok agressziója miatt – 19,5 millió tonnára csökkenhet idén, ami 41%-os visszaesés. Ausztráliában nem háború, hanem aszály okoz 17%-kal kisebb termést, és ugyancsak csökken várhatóan az argentin kibocsátás (-12%), míg nő a brazil (+10%).

Idehaza tovább tart a búzaárak esése: július második felére már alig haladja meg a 137 ezer forintos árat (áfa és szállítási költség nélküli termelői áron) az étkezési búzáé, és lényegében ugyanennyi a takarmánybúzáé is – jelentette az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

(forrás: AKI)