fbpx

Újra várják a látogatókat a nemzeti parkok

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 18.

Újra várják a látogatókat a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai létesítményei, színes programjai az ország teljes területén. Ismét fogadnak vendégeket a szabadtéri kiállítóhelyek, bemutatóterek, állatparkok, állattartó telepek bemutatóterei és vendéglátóhelyeik. Kinyitnak a látogatóközpontok, a barlangok és folytatódnak a szakvezetéses túrák.

 

 

A nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, az országban található ökoturisztikai létesítmények felét az igazgatóságok üzemeltetik. Országszerte 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang, 64 bemutatóhely, 33 látogatóközpont, 6 tájház, 15 erdei iskola mutatja be a nemzeti parkok élő és élettelen természeti-, illetve kulturális értékeit.

 

Szeretjük a tanösvényeket

A veszélyhelyzet ideje alatt felértékelődött a nemzeti parkok tanösvényeinek szerepe. Nagyon népszerűek voltak ezek az önállóan látogatható útvonalak a természetbe vágyók körében. Hazánk tanösvény-hálózata 186 útvonalból áll, és együttesen 1000 kilométer hosszan terül el, nagyrészt védett természeti területen. A nemzeti parkok tanösvényei azok számára nyújtanak élményt, akik vezetett túrák nélkül, önállóan szeretnék megismerni egy adott terület értékeit. Ráadásul ezek a túrák más, nemzeti parki programokkal is összekapcsolhatók, így egész napos kikapcsolódást nyújtanak a családnak.

Az elmúlt években több mint 40 milliárd forintot fordított az Agrárminisztérium a nemzeti parkokban a természeti értékek megőrzésére és bemutatására. Az így megvalósuló csaknem 100 projektnek köszönhetően 100 000 hektáron javult a természeti környezet állapota. Emellett a fejlesztések segítségével az ökoturisztikai létesítmények magas minőségű szolgáltatásokkal várják a vendégeket.

A közelmúltban olyan jelentős beruházások fejeződtek be a nemzeti parkokban, mint például a Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítása, a Körösvölgyi Állatpark továbbfejlesztése. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén már birtokba vehetik a vendégek a szaporcai Kolokán Szállót. Napokon belül átadjuk a nagyközönségnek a Natura 2000 területek hálózatának népszerűsítését szolgáló Kikerics panoráma sétányt és a hozzá kapcsolódó látogatóközpontot.

 

Összesen 10 nemzeti parkunk van

Magyarországon 10 nemzeti park található. Az igazgatóságok működési területe az ország teljes egészét lefedi. Ezen belül is 300 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület tartozik a vagyonkezelésükbe. Népszerűségüket jól jelzi, hogy évente mintegy 1,6 millió regisztrált látogatót fogadnak, amely 26 százalékos növekedést jelent 2010 óta. Évek óta sok vendéget vonz  például a jelenlegi is zajló tihanyi Szedd magad! levendulaakció, vagy a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat.

Kérjük, hogy mielőtt felkeresik nemzeti parkjaink programjait, létesítményeit, az aktuális tudnivalókról és feltételekről előzetesen tájékozódjanak az igazgatóságok honlapján, közösségi felületein.

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó:bfnp.hu