fbpx

Még három hétig igényelhető az agrárbiztosítások idei díjtámogatása

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 24.

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) – Legkésőbb május 15-ig jelezhetik igényüket a termelők az idei mezőgazdasági biztosításaik díjtámogatására – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerdán.

A szervezet közleménye szerint tavaly a rendelkezésre álló támogatási keretnek mindössze harmadát sikerült felhasználni, de az idén valamivel kedvezőbbek a feltételek, így nőhet az érdeklődés a konstrukció iránt.

 

Még három hétig igényelhető az agrárbiztosítások idei díjtámogatása

 

Tavaly óta köthetők ismét díjtámogatással egyes agrárbiztosítások.

Az új rendszer a támogatott biztosítások díjának akár kétharmadát is megtéríti a csatlakozó gazdák számára, akik a kárenyhítő alapból is kétszer akkora juttatásra számíthatnak, mint biztosítással nem rendelkező társaik.

Póczik András, az FBAMSZ elnökségi tagja szerint tavaly az új rendszer sok feltétele csak a határidő előtti hetekben tisztázódott, illetve sok termelő nem szerzett tudomást a lehetőségről.

A tavalyi 2,7 milliárddal szemben az idén 3,1 milliárd forint a támogatási keret, így a szerződők szinte biztosak lehetnek benne, hogy túligénylés miatt nem csökken a biztosításukra eső támogatás mértéke.

Az FBAMSZ tapasztalatai szerint ugyanakkor a konstrukció széles körű elterjedéséhez szükség van további módosításokra egyebek mellett a folyósítás ütemezésében, valamint új növénybiztosítások bevezetésére, egyszerűbb termékekre és átláthatóbb adatszolgáltatási rendszerre.

Az FBAMSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy akár a százmilliós nagyságrendet is elérheti azon ki nem fizetett díjvisszatérítések összege, amitől azok a termelők estek el, akik az egységes támogatási kérelem űrlapján nem jelölték be a támogatott növénybiztosítás igényének rubrikáját.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ebben az esetben még akkor sem fizet, ha az érintettek egyébként minden mást az előírásoknak megfelelően hajtottak végre.

A szövetség szerint a jövőben célszerű volna egy ilyen fontos kérdésben ikszelés helyett figyelemfelkeltő módon, külön nyilatkoztatni a termelőket.

Emellett, mivel a tavalyi támogatási keret nem merült ki, célszerűnek tartanák megteremteni a csak ezt a hibát elkövető termelők számára is a díjvisszatérítés lehetőségét.

 

 

MTI 2013. április 24.