fbpx

VM: együttműködési lehetőségek Kazahsztánnal

Írta: - 2014 március 05.

VM: együttműködési lehetőségek KazahsztánnalBudapest, 2014. március 4., kedd (MTI) – A vetőmagtermesztés, a mezőgazdasági kutatás, a vadgazdálkodás és a jó minőségű, magasan feldolgozott magyar élelmiszeripari termékek exportja tartozhat a legfontosabb agrárgazdasági együttműködési területek közé Magyarország és Kazahsztán között – közölte a vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

Többek között ez derült ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Dulat Ajtzsanov, a KaZagro kazah nemzeti agrár vagyonkezelő holding elnökének keddi budapesti, a VM-ben tartott találkozóján.

A VM közleménye szerint Magyarország a Kazah Köztársaságot fontos gazdasági partnerként tartja számon, és sok lehetőséget lát a két ország közötti együttműködésre.

A lehetséges együttműködési területek feltérképezése mellett a felek hangsúlyozták a magyar technológiai tudás és a tapasztalatok átadásának, a két ország közötti üzleti kapcsolatok erősödésének fontosságát.

Fazekas Sándor az egyeztetésen kiemelte: a VM szeretné elérni, hogy a magasan feldolgozott magyar élelmiszeripari exporttermékek a lehető legkevesebb adminisztrációs teherrel juthassanak be a Kazah Köztársaságba. Ezt segíti, hogy az orosz-kazah-belorusz vámunióban már egységesítették az állat-, és növényegészségügyi követelményeket.

A vidékfejlesztési miniszter további fontos lépésnek tartaná, ha az exporthoz szükséges, egy tagállamban már elfogadott dokumentumokat a vámunió minden tagállama elismerné – olvasható a tájékoztatásban.

MTI 2014. március 4.