fbpx

Zöldség-, gyümölcscsomagolás és környezetvédelem: merre tart a világ?

Írta: Sándor Ildikó - 2020 június 19.

Új törvénytervezet került az országgyűlés elé, ami 2021 január 1-től számos egyszer használatos műanyag termék forgalomba hozatalát tiltaná be. A csomagolási szakma – ezen belül a Sipospack – évekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést egy hasonló helyzetre.

„Véleményem szerint fontos lépés, de nem ezzel fogunk áttörést elérni a környezetvédelemben” – fejti ki Gerely Gábor, a Sipos csoport kereskedelmi igazgatója. „A csomagolóipari szakemberek leginkább azon a véleményen vannak, hogy a begyűjtőhálózat fejlesztésére, és a hulladékok újra-hasznosítására kellene a legnagyobb hangsúlyt tenni.”


fotó: Gerely Gábor kereskedelmi igazgató; Sipos Csoport

Hogyan hat az egyszer használható műanyag csomagolások kivezetése a zöldség-gyümölcs ágazatra?

Az egyszer használatos műanyag tasakok kivezetése a lédig áru csökkenéséhez, az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök térnyeréséhez vezet. Az ágazat szakértői szerint ez csak látszólag jelent többlet környezet-terhelést. Az előre csomagolt zöldáruk ugyanis sokkal kisebb arányban sérülnek a lédighez képest. Csökken a kidobott élelmiszer mennyisége, ami komoly környezeti megtakarítás. Különösen, ha a fólia csomagolást megtanuljuk hatékonyabban összegyűjteni és újra hasznosítani.

„A zöldség-gyümölcs ágazatnak a jellemző csomagoló fóliája a polipropilén, ami önmagában is kitűnően újra hasznosítható lenne, ha visszagyűjtenénk a hulladékot. Az ágazatnak leginkább perforált, azaz átlyuggatott kivitelű csomagolóanyagokat gyártunk, a friss áru jó szellőzése érdekében. Korábban jellemző volt a termékek műanyag tálcás kiszerelése. Nagyon sok tekercses fóliát készítettünk pl. paprika vagy paradicsom csomagoló cégek számára, perforálva, akár nyomtatott kivitelben is. A nagy láncok környezetvédelmi intézkedései kapcsán a tálcák mára egyre inkább eltűnnek. Emiatt fejlesztettük ki az öntapadós ragszalaggal ellátott zöldségcsomagoló tasakjainkat, amit Magyarországon jellemzően stratégiai partnerünkön, a Kurucsai és Társa Kft-n keresztül juttatunk el a piac szereplőihez”.

Több mint 3 évtizedes tapasztalat a fóliacsomagolás területén

„A Sipos csoport a több mint 30 évnyi tapasztalatával a hazai fóliacsomagolás jelentős szereplője” ismertette szerkesztőségünkkel Gerely Gábor.

A Sipos család 1984 óta gyárt flexibilis csomagolóanyagokat. A családi vállalkozás mára már cégcsoporttá nőtte ki magát. Sóskúti és herceghalmi telephelyeiről évente 4000 tonna fólia csomagolóanyagot forgalmaz, aminek háromnegyede polipropilén, kisebb részt polietilén, poliészter, alumínium és egyéb speciális fólia. A főként élelmiszeripari csomagolóanyagokra szakosodott vállalkozás különösen figyel napjaink trendjeire, és komolyan foglalkozik a felelős, környezet-tudatos fóliacsomagolás témakörével.

Műanyag fóliák újra hasznosítása: mik a legújabb trendek?

A mai élelmiszeripar sokfajta műanyagot használ csomagolásra. Jó része remekül újra hasznosítható lenne, ha begyűjtenék, és szelektálnák. A különböző fajtájú műanyagoknak más- és más tulajdonságai vannak, a szakma ezeknek a társításával éri el a különböző csomagolások eltérő igényeit. A fóliáknál például mást kell nyújtania egy pékáru, egy fagyasztott termék, egy érlelt sajt, vagy a friss zöldség- és gyümölcscsomagolásnak. „Poliészter a polipropilénnel, polietilén a poliamiddal… egyik oldalról nézve, az élelmiszerek így hosszan frissek tudnak maradni, akár tartósítószerek nélkül is. Kevesebb élelmiszer romlik meg, kevesebb élelmiszert dobunk ki. Önmagában már ez is komoly környezetvédelmi indok a műanyagfóliák használata mellett. Ugyanakkor a műanyagtípusok ilyen társítása vegyes műanyaghulladékhoz vezet, ami megnehezíti az újra hasznosítást. Sokat segítene a műanyagok sztenderdizálása. Ez már túlnyúlik egy vállalkozás, vagy akár egy ország határain. Globális sztenderdek létrehozására lenne szükség.”- vélekedik Gerely Gábor.

„Létezik már a műanyagoknak olyan új generációja, ahol más műanyagtípusok társítása nélkül, pl. tisztán polietilénnel vagy polipropilénnel tudjuk elérni a kívánt aroma-, pára- vagy gázzáró tulajdonságokat. Ezek az innovatív csomagoló fóliák már elérhetőek a Sipospacknál is, de még viszonylag drágák. Most még négy-ötször többe kerülnek a hagyományos csomagoló fóliákhoz képest. A begyűjtő- és újra hasznosító rendszer fejlesztésével, valamint megfelelő háttértámogatással segíteni lehetne a szélesebb elterjedésüket. Hosszabb távon ez a technológia olcsóbbá, elérhetőbbé válásához vezetne.”


Zöldség- és gyümölcs-csomagolóanyag tervezését és készítésével keresse a Sipospack Kft. kollégáit!

www.sipospack.hu; 06-30/941-2970

Mikor érdemes komposztálható csomagolófóliát választani?

Az egynemű fóliacsomagoláson túl a Sipospack komposztálható fóliákkal is felkészült. „A komposztálható fóliák szintén elég drágák. Leggyakrabban a prémium zöldség-gyümölcs csomagolásokhoz szokták tőlünk vásárolni, főleg export területeken. Nyugat-Európában a tudatos fogyasztók nagyon megnézik a csomagolást. Emiatt a komposztálható fóliákra leginkább fontos marketing eszközként tekintenek a termesztők” – tájékoztat Gerely Gábor.

Felelős ipari viselkedés

A Sipospack Kft. nem csak a csomagolóanyagok fejlesztésekor gondolkodik a környezeti terhelés környezeti terhelés minimalizálásán. A Sóskúti üzembe például a gáz sincs bevezetve, az épület hőigényét teljes mértékben a környék vállalataitól begyűjtött használt raklapok, és egyéb fahulladékok eltüzelésével biztosítja, korszerű, alacsony kibocsátású kazánok segítségével. Az üzem tetején pedig egy komoly napelem telep adja az elektromos energiaigény jelentős részét. Például az itt termelt árammal üzemeltetik azt az elektromos buszt, ami a társaság munkavállalóit hozza dolgozni nap mint nap.