fbpx

Továbbra is várják a kertészek az áfacsökkentést!

Írta: Szerkesztőség - 2016 május 02.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmai Szervezet Küldött közgyűlése örömmel fogadta a kormány bejelentését, miszerint 2017-től tovább folytatódik az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése. A szakmaközi szervezet szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy a tej, baromfi és tojás mellett a  friss és feldolgozott zöldség és a gyümölcs adóterhe nem csökken ezzel egy időben, így 2017-től  tovább nőhet az áfacsalás mértéke a zöldség-gyümölcs szektorban!

Feltételezhető ugyanis, hogy az eddig a tej- és hússzektorban áfacsalással foglalkozó csoportok „átlovagolnak” a kertészeti termékekre, növelve az áfacsalt áruk arányát és mennyiségét, mely további versenyhátrányt okoz a hazai zöldség-gyümölcs termelőknek.

Az FM Mezőgazdasági Bizottságának becslése szerint az áfacsalás éves szinten elérheti a 60 milliárd (!) forintot. A kereskedelmet nagymértékben befolyásoló és torzító áfacsalás minden élelmiszerágazatban jelen van a magas áfakulcs miatt, de a zöldség-gyümölcs ágazatban a legnagyobb mértékű, éves szinten 40-50 % közötti. Ennek hatására folyamatosan csökken a  magyar termelésű kertészeti termékek aránya a belföldi piacon.

A támogatások és pályázatok ellenére évről évre csökken a hazai zöldség-gyümölcs termelés, elsősorban az áfacsalással leginkább érintett import termékek arányának növekedése miatt. Gondoljunk csak arra, hogy hónapok óta nem lehet például magyar fokhagymát kapni, ez egy olyan jelenség, ami akár 10 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna.

Az áfacsalás jelensége leginkább a korrekten, átláthatóan és nyomon követhetően értékesítő, szabályokat betartó Termelői Értékesítő Szervezeteket és vállalkozásokat sújtja, mert őket versenyképtelen helyzetbe hozza a feketén, ezáltal olcsóbban értékesítőkkel szemben.

A feketegazdaság legfőbb fenntartója a magas áfakulcs (27 %) és az áfacsalás lehetősége. Az áfacsalás törvényi és hivatali eszközökkel történő felszámolása európai szinten sem működik, ezért az unió országai az utóbbi években fokozatosan csökkentették  a zöldség és gyümölcsfélék áfáját 5-6 százalékra.

Ezt a lépést Magyarország sem tudja kikerülni, mert ez az egyetlen módszer, amellyel felszámolható a feketekereskedelem. A kertészek ezt tudják, és évek óta kérik a kormányzattól az áfa mérséklését. Ez nemcsak a kertészek érdeke, hanem azoké is, akik zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak, tehát minden magyar fogyasztóé.

A magyar alma vagy a magyar paprika – és még sorolhatnák hosszasan – egyre nagyobb mértékben háttérbe szorul. Az adó 5 %-ra mérséklése mellett szól, hogy az intézkedés hatására csökkenő árak növelnék a hazai zöldség-gyümölcs termékek iránti keresletet. Ennek következtében várhatóan számottevően javulna a hazai termelők és feldolgozók importtal szembeni versenyképessége és így növelhető lenne a magyar termelésű termékek aránya a zöldség-gyümölcs fogyasztásban. Az import termékek ugyanis sok esetben csak az áfa összegével kerülnek kevesebbe a magyar termékeknél.

A FruitVeB véleménye szerint a piaci és termelési problémák további fokozódásának megakadályozására – a preferált állati termékkel összhangban – 2017. január 01.-től csökkenteni kell a zöldség-gyümölcs áfáját is 27-ről 5 százalékra, mely jogos elvárása a zöldség- és gyümölcstermeléssel foglalkozóknak.

Forrás: FruitVeB Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi sajtóközelménye

Budapest, 2016.04.28.”