Bezárás

Még mindig nem áll jól a baromfiágazat

Írta: Kohout Zoltán - 2020 november 23.

Negatívban a külkereskedelmi mérleg – csak a pulykakivitel húzott jól az első 8 hónapban.

 

csibék

 

Gyenge árak, halovány kereskedelem

Sokat romlott idén a hazai baromfihús-külkereskedelem mérlege. Bár a csirkehús-kivitel augusztusig pár százalékkal nőtt tavalyhoz képest, a pulykahús-export bő 20, az összes baromfihústermék kivitele 12 százalékkal esett vissza. Közben ráadásul a behozatal (a pulykát kivéve) nőtt: csirkehúsból 15, baromfi-húsféleségből összesen 7 százalékkal hoztunk be többet nyár végégig, mint a 2019-es év első 8 hónapjában.

Nem alakulnak valami fényesen az árak sem. A vágócsirke termelői ára (255) ezekben a hetekben jó 10 forinttal a tavalyi alatt van, igaz, az ágazati olló nem nyílt tovább ebben a sok problémától nehezített évben sem. Közben a feldolgozói árak is a tavaly alatt vannak: a csirkemell 1056 (tavaly 1100), a comb kilója (466) október végén elenyészően, 20-30 forinttal olcsóbb most, mint tavaly ilyenkor.

Idehaza NAIK AKI vágási adatai szerint Magyarországon 492 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2020 első kilenc hónapjában, ami 4,7 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben addig. A vágócsirke 346 ezer tonnát (+6,8 százalék), a vágópulyka csaknem 76 ezer tonnát (+2,3 százalék) tett ki.

 

baromfi

 

Világszerte növekedés

A világpiacon általában növekedés tapasztalható a kibocsátásban. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) novemberi becslése szerint a baromfihús globális termelése 137 millió tonna lehet idén, ami 2,6 százalékkal több, mint a tavalyi. Ezzel a baromfihús a világ hústermelésének 41 százalékát adja. Kína 26 millió tonnát, az USA 23, Brazília 16, a britek és az EU összesen 14,4 millió tonnát termelhet várhatóan. Nő a globális import is. A legnagyobb baromfihús-vásárló továbbra is Kína és Japán mellett Mexikó, az EU, Szaúd-Arábia és a Dél-afrikai Köztársaság. A világ baromfihúsexportja várhatóan 14,1 millió tonna körül alakul; a piacot Brazília és az USA vezetik összesen csaknem 60 százalékos részesedéssel.