fbpx

Újabb madárinfluenzás esetek

Írta: Barna Ferenc - 2020 december 17.

Németországból, Lengyelországból, Belgiumból és Hollandiából jelentettek újabb magas patogenitású madárinfluenzás eseteket. A decemberi fertőzések eddig több tízezer baromfit érintettek.

Az újabb jelentéseknek megfelelően az Európai Bizottság 220. december 08-án módosította utoljára a korábbi végrehajtási határozatát, mely a megfigyelési körzeteket és a korlátozás alatt álló területeket, illetve az intézkedések idejét határozza meg.

 

Tojó tyúkok

Tojó tyúkok (Fotó: Pixabay)

 

Haszonállatok és vadmadarak, válogatás nélkül bukkan fel a madárinfluenza

Németország a H5N8 altípusba tartozó, magas patogenitású madárinfluenzának újabb eseteit észlelte Dithmarschen és a Mecklenburgische Seenplatte területén. A gazdaságokban haszonállatokat, illetve fogságban tartott vadmadarakat tartottak.

Belgiumban, Nyugat-Flandria tartomány területén szintén haszonállatoknál, illetve fogságban tartott vadmadaraknál regisztráltak a H5N5 altípusba tartozó, magas patogenitású madárinfluenza kitörését. A fertőzés helyszíne a francia határ közvetlen közelében található. Ezért a megfigyelési körzet Franciaország területére is kiterjed.

A lengyelországi a Siedlecki járás területén a H5N8 altípusba tartozó, magas patogenitású madárinfluenzát észleltek telephelyen és fogságban tartott vadmadaraknál egyaránt.

Hollandia arról értesítése szerint egy, Utrecht tartomány területén található baromfit és egyéb, fogságban tartott vadmadarakat tartó gazdaságban magas patogenitású madárinfluenza kitörését észlelte. A hobbi farmként működtetett telepeken 300, illetve 250 különböző fajú madár volt. Ezen túl Friesland tartományban bukkant fel a járvány, melyben 21 ezer broiler baromfit volt érintett.

 

Fertőzöttségi térkép

Európa fertőzöttségi térképe, 2020.12.09. (Fotó: EU, madárinfluenza, tematikus oldal)

Az eu határozat utolsó módosítása óta már két új esetet észleltek Hollandiában:

  • december 10-én Den Bommel község mellett egy 25 ezres tojó hibrid farm állományában mutatták ki a fertőzöttséget;
  • december 14-én Buienpost térségében 28 ezres broiler állomány fertőzöttségét állapították meg.

 

Az állomány leölését és megsemmisítését minden esetben elrendelték, a védő- és megfigyelési körzeteket meghatározták.

 

Itthon fontos a megelőzés

A fentiek figyelembe vételével fontos, hogy a magyarországi érintett gazdák és tenyésztők felelős állattartói magatartást tanúsítsanak és tartsák be a járványvédelmi előírásokat, az érvényvényben lévő korlátozó intézkedéseket.

Madármegfigyelők jelentése szerint még mindig tartanak a vadmadarak hazánk feletti vonulásai. Illetve Magyarországon több olyan fajt is megfigyeltek, melyek korábban nem, vagy csak alacsony egyedszámmal jelentek meg itt telelni, átvonulni. Ezekre a ritka fajokra jellemző, hogy a nyugat-európai eseteknél közülük is magas számmal kerülnek ki a madárinfluenzával fertőzött, elhullott egyedek.

Forrás: EU tematikus oldal