fbpx

BigX480 – a legkisebb, amelyik nem is olyan kicsi

Írta: - 2017 október 07.

Aki azt gondolja, hogy a „kis” 480-as pehelysúlyú gép, az téved. A teljesen felszerelt gép pótsúllyal és 1500 liter gázolajjal feltankolva ugyanis szűk 21 tonnát nyom. Ezzel pedig 2,5 tonnával nehezebb, mint a hajdani BigX 500-as, vagyis a nagy sorozat legkisebb gépe.

Az anyaggal – és ezzel együtt a gép robosztusságával – nem spórólt a KRONE. Egy dolog a tömeg, másik, hogy ez hogyan kerül át a talajra. A legnagyobb abroncsozás a 900/60 R42 és 710/60 R30 párosítás – és a vonulási szélesség ezzel is 3,3 méteren belül marad! Aki pedig 3 méteren belül szeretne maradni akár a 710/70 R42 és 600/70 R30 abroncsozást is választhatja. Az egyedi hátsókerék-felfüggesztésnek köszönhető fordulékonyság miatt 8 soros adapterrel a gép közvetlenül maga mellé tud visszafordulni. Kikapcsolt szabályozás.

A gép teljesítménye meggyőző: szecskahossztól függően a nettó (mellékidőktől mentes) áteresztőképesség 135 és 171 t/h között változott. Szárazanyagra átszámolva ez 51 és 64 t/h értéknek felel meg. Ebben a teljesítménykategóriában ez nagyon jónak számít.

Új fejlesztés a teljesen zárt dob, melynél a 28 kés nem a késtartóra, hanem a késtartó alá van felcsavarozva. Ezáltal a gyár szerint az anyagszállításra rendelkezésre álló tér lényegesen nagyobb, ami nagyobb teljesítményt is tesz lehetővé. Ez és a 21%-kal nagyobb tömeg egyenletesebb járást is biztosít a dobnak. Tetszett a széria VariStream megoldás is, mely a dobfenék lemez és a kidobókerék fenéklemezének rugózását jelenti.

Pozitívan értékeltük a szecska minőségét, nem csak fűben, fél késkészlettel dolgozva. Kukoricában az 1,8 mm-re beállított szemroppantó minden szemet biztosan megroppantott, illetve felezett – és mindezt 18 mm-es szecskahossz mellett is! A tesztgépben 144 fogas, 20% fordulatszám-különbségű, hengeres szemroppantó dolgozott.

A szecskázott anyag struktúráját a bonni egyetem Mezőgép Intézete vizsgálta meg (ld. grafikont). Örömteli módon mind a túl rövid, mind pedig a túl hosszú részek aránya alacsony volt.

A szecskázó rész ránk gyakorolt pozitív benyomását az egyéb gépegységek csak tovább erősítették. A hat előtömörítő henger biztos behúzásról és erős előtömörítésről gondoskodik. A szecskahossz a 28 késes dobnál 4 és 22 mm között állítható. A szecskahossz automatikus állítása a kukorica érettségének megfelelően (AutoScan) szériafelszerelés. A fémdetektor és opcionális kődetektor a teszt során kifogástalanul működött.

Nagyon jó minőségű munkát végzett az EasyFlow 300S Pickup rendfelszedő adapter is. A már összevágott füvet is felszedte, és nem tolta maga előtt. A középső támasztógörgőnek köszönhetően prímán működik a passzív talajkövetés, a konzolcsiga is határozottan veszi át és továbbítja az anyagot a behúzóhengerekhez.

Összefoglalás:

Őszintén szólva, nem éppen kis gép benyomását kelti a BigX 480. Önmagában a 42”-os abroncsozás nagyon „felnőttnek” láttatja a legkisebb KRONE silózót. Ehhez párosul még a viszonylag nagy tömeg. Ennek ellenére tényleg kompakt a gép 3 és 3,30 közötti vonulási szélességgel. Azt, hogy a piac legkisebb szecskázóegysége tökéletes összhangban van a motorteljesítménnyel, jól mutatja az áteresztőképesség és a szecska minősége – ezeken a pontokon nem lehet belekötni. Csak a gázolajjal lehetne a hathengeres, SCR-es MTU motor kicsit takarékosabb. Ez persze nem jelenti, hogy nincsenek javításra váró apróságok (ablaktörlő, hozzáférhetőség a szélvédőhöz, vagy a kukoricaadapter szállítási biztosítóberendezése). A lényeget kiemelve elmondható, hogy új szecskázószerkezetével, menettulajdonságaival, kezelhetőségével és könnyű karbantarthatóságával igencsak meggyőző a gép.

Dobos Péter

Gottfried Eikel (profi – magazin für profesionelle agrartechnik német szaklap 2015/6. számában megjelent) cikke alapján.