fbpx

PETKUS-technológiával bővült a bérmunka-szolgáltatás Takácsiban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 19.

A Kovács család nemcsak a maguk által megtermelt termény kezeléséhez keresett technológiát, hanem tisztítási, szárítási és tárolási bérmunkához is. Ehhez hazánkban is bizonyított és üzembiztos megoldás szükséges, amit a PETKUS komplex rendszerében találtak meg.

 

Mindez 4 hektárral kezdődött…

A Takácsiban gazdálkodó Kovács család legutóbbi nagy beruházása egy komplex szárító- és tárolótelep. Erről kérdeztük Kovács Andrást, de előbb arra kértük, mutassa be a vállalkozásukat.

– Édesapánk 1993-ban kezdett szántóföldi növénytermesztésbe, 4 hektár területen. Később húgom, bátyám, sógorom, valamint én is csatlakoztunk hozzá.

Jelenleg 500 hektár saját és bérelt területen termesztünk őszi árpát, búzát, káposztarepcét és kukoricát, s további 1600 hektáron bérmunka-szolgáltatást végzünk. 2 hektáron csemegekukoricát, 10-12 hektáron görögdinnyét, 4 hektáron pedig cseresznyét is termesztünk.

A bérmunka-szolgáltatásunkba tartozik a gabona- és inputkereskedelem is, ami most kiegészül a terményfeldolgozással.

 

Az éves munka termését mindenki szeretné mielőbb tárolóban látni

Miért döntöttek a szárítótelep létesítése mellett?

– Korábban külsős szárítókapacitáshoz kellett időzítenünk a betakarítást, ami nagy kiszolgáltatottságot jelentett, miközben az időjárás szélsősége csökkenti a betakarítási idő intervallumát.

A saját szárítótelep ötlete 5 évvel ezelőtt fogalmazódott meg, vásároltunk is Takácsitól 25 kilométerre egy tárolót. Hamar beláttuk, hogy ez a távolság túl nagy, s a lakóövezet közelsége miatt szárítóberendezést ott nem is létesíthettünk. Eladtuk, s annak az ára biztosította az indulótőkét ehhez a beruházáshoz, a fennmaradó részt pedig banki hitelből finanszíroztuk.

 

szárítóberendezés
PETKUS-technológiával valósult meg a komplex szárítótelep Takácsiban

 

Rendszerbe épített német precizitás

Mi alapján választották a PETKUS-t?

– Először a cégekkel külön-külön tárgyaltunk tisztítóra, szárítóra és silóra. A PETKUS viszont komplett ajánlatot adott: nem is tudtuk, hogy a vállalat megvásárolta a silókat gyártó SIMEZA-t, s az igényeire szabva a gyártási sorába integrálta.

Végül a PETKUS-t választottuk, mert hisszük, hogy egy ilyen összetett rendszer akkor a legüzembiztosabb, ha a részegységek egy gyártó termékei.

 

Gördülékeny kivitelezés

Hátráltatta a kivitelezést a világjárvány?

– A betonmunkát a helyi Ács-Bau Kft. végezte, ezenkívül mindent a PETKUS – Közép-Európa Kft. vállalt fel. Március közepén kötöttük meg a szerződést. Ezt követően a világjárvány ellenére júniusra mindent leszállítottak, majd 4 hónap alatt felépítették, beüzemelték és átadták a telepet a szerződésünkben vállalt határidő előtt bő egy hónappal.

Ezzel a technológiával bátran vállalhatunk bérmunkát

Milyen szaktudást igényel a technológia üzemeltetése?

– Szárítási tapasztalat nélkül, 1 000 tonna kukorica feldolgozásával kezdtünk. Beüzemelés után rengeteg telefonos segítséget is kértünk a PETKUS szakembereitől, akik mindig készséggel álltak rendelkezésünkre.

Mire beállítottuk, és igényeinkre szabtuk a rendszert, nagyjából ki is ismertük a kezelőfelületet, ami rendkívül felhasználóbarát. Innentől szinte gyerekjáték a szárítótelep üzemeltetése, már a magas fokú automatizáltságának köszönhetően is. Helytelen beállítással sem okozhatunk kárt, mert a rendszer figyelmeztet, vagy le is tilt.

 

Bárhonnan, bárhová továbbíthatjuk a terményt

Hogy épül fel a technológiai sor?

– A garatrédleres fogadás után a terményt serleges felvonó továbbítja a tisztító- vagy szárítóberendezésbe, illetve közvetlenül a silóba. A kezelt terményt az 50 tonnás tranzittartályba vagy a silók egyikébe továbbíthatjuk.

Az anyagmozgató rendszer és a PETKUS A12-es tisztító óránként 50, a PETKUS DDU25-12-es szárító pedig 12 tonna kapacitású (kukoricára specifikálva 24-ről 14%-ra). A hat SIMEZA siló összesen 6 000 tonna tárolókapacitást biztosít. Kialakításának köszönhetően a PETKUS-technológia ráadásul a jövőben tovább bővíthető.

Először csak a meglévő síktárolónk mellé kerestünk tisztítót és szárítót, amiből komplex szárítótelep lett. Bízunk benne, hogy a PETKUS-technológia több évtizeden át igazolja a döntésünk helyességét.

 

Csomor Zsolt