Bezárás

Madárinfluenza: érik az export, vége a korlátozásoknak

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 18.

A járvány elleni sikeres védekezés eredményeként több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a vírust a hazai baromfiállományban. De azért még érdemes résen lenni.

baromfi
(Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Indulhat a kiszállítás

A kedvező tendencia alapján a Nébih elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzet feloldását Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A térségben június eleje óta nem fordult elő újabb megbetegedés, ezért a Nébih – a védőkörzet múlt heti megszüntetése után – július 15-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Ezzel megszűnt hazánkban az utolsó, madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló terület is. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár ezekből a megyékből is zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás.

baromfi
(Illusztrációk: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Nyitás várható, de figyelni kell

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. július végén nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát. Vagyis csak ezt követően kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba.
A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye, ezért a felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír.

 (forrás: Nébih)