fbpx

Viszlát Tango® Star, üdvözlünk Revycare®!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 07.

A BASF fejlesztői konyhájából az elmúlt 30 évben jelentős gombaölő hatóanyagok kerültek ki, mind a karboxamid, a strobilurin és az azol hatóanyagcsaládból. Ezeknek a többségét eltérő kultúrákban világszerte és Magyarországon is nagy területen használják. Hazánkban a kalászos növények betegségei elleni védelemben legnagyobb mértékben elsősorban az azoltartalmú készítményeket alkalmazzák, és ezek közül is az epoxikonazol már sok éven át, több millió hektáron szolgálta a gazdák érdekeit.

 

A BASF gombaölőszer-hatóanyag fejlesztései napjainkig
A BASF gombaölőszer-hatóanyag fejlesztései napjainkig

Az epoxikonazol hatóanyag az 1990-es években jelent meg Magyarországon. Először a Tango®-ban (epoxikonazol + tridemorf) és a Duett®-ben (epoxikonazol + karbendazim) találkoztak vele a felhasználók, majd a 2000-es évek elején került bevezetésre a Tango® Star (epoxikonazol + fenpropimorf). Az elmúlt 20 év alatt méltán népszerű kalászos-gombaölő szerré vált, és 2020-ban a legnagyobb területen felhasznált fungiciddé lépett elő.

tango star BASF

 

Az epoxikonazol és így a Tango® Star 2020-ban kivezetésre került, de már itt is van a trónörökös, a BASF új fejlesztésű azol hatóanyaga, a Revysol®. A Revysol® az epoxikonazolhoz hasonlóan a kórokozó C14-demetiláz enzimjét gátolja, így az nem képes ép sejtmembránt előállítani, a gomba elpusztul. A Revysol® az első tagja az ún. izopropanolazoloknak, amelyre jellemző, hogy az azol fej hajlékony izopropanol nyakon ül. Ezáltal a molekula a többi azol hatóanyaghoz képest rugalmas szerkezetű, a C14-demetiláz célenzimhez igazodva eltérő alakzatot (egyenes vagy horog forma) képes felvenni. Ennek köszönhetően sokkal erősebben kötődik a kórokozó enzimjéhez, erősebben blokkolja azt. További előnye, hogy az eltérő enzimformákhoz is rugalmasan idomul, így hatásosabban blokkolja a működésüket. Eltérő enzimforma például az azol hatóanyagok ellen rezisztens kórokozóknál fordul elő, a Revysol® ezért hatékonyan használható az ilyen ellenálló törzsek ellen is.

 

A Revysol® gyári kombinációban, ez évtől Revycare® néven áll a felhasználók rendelkezésére. A Revycare® a Tango® Star-hoz hasonló előnyökkel bír, a gabona levél- és kalászbetegségek széles köre ellen hatékony, kimagasló a rozsdabetegségek ellen, és hosszú a tartamhatása. Speciális formulációval fejlesztették ki, emiatt rendkívül gyorsan szívódik fel a növénybe, aminek következtében az időjárás viszontagságainak (hideg idő, csapadék, napfény káros UV-sugárzása) ellenáll, és megbízható gyógyító hatással rendelkezik. A Revycare különbözik is a Tango® Star-tól, mivel az azol hatóanyag, a Revysol® mellett egy strobilurin, a jól ismert piraklostrobin a kombinációs partner. Ennek köszönhetően a Revycare® AgCelence® hatással rendelkezik: használatával zöldebb lesz a növény, jobb a víz és a nitrogén hasznosulása, a stressztűrése, alacsony fertőzés esetén is terméstöbblet várható el. Amiben viszont nincs változás, hogy a Revycare® tervezett hektárköltsége a Tango® Star költségéhez hasonló lesz (a Revycare® 0,75 l/ha dózisát összehasonlítva a Tango® Star1,0 l/hektáros dózisával).

 

Mindezen előnyöknek köszönhetően a Revycare® kiváló eszköz a hatékonyabb gazdálkodás elérésében, amit a későbbiekben részletesebben is be fogunk mutatni Önöknek.