fbpx

Hogyan termelhetünk költséghatékonyabban?

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 04.

A 2009-es év nagymértékben alulmúlta a mezőgazdasági termelők várakozásait. A gazdasági válság lassan begyűrűzött az agrárszektorba is. Sokan még a 2010-es évre is pesszimistán tekintenek, a többség a helyzet további romlásával számol.

Az idei év a gazdák üzletpolitikájától függ. Hagyjuk, hogy a válság úrrá legyen a gazdaságunkon, vagy ésszerű, költséghatékony termelést folytatunk?! A költségek csökkentésére több megoldás lehet. Elsősorban az anyagfelhasználás terén minimalizálhatjuk a kiadásainkat. A tápanyag kijuttatása előtt feltétlenül vizsgáljuk meg a talaj sótartalmát. Erre megfelelő és gazdaságos eszközök a különböző talajelemző kofferek.

A Stelzner talajelemző koffer minden készüléket tartalmaz, amelyre szükség van az elemzéshez. A megfelelő mintavétel után megállapíthatjuk a talaj összetételét. A mérhető értékek a következők: foszfor, kálium, nitrogén, pH és ammónia. A tápanyagtartalom és a vetni kívánt növény ismeretében csak a szükséges mennyiségű műtrágyát juttassuk ki a földre. Ahhoz, hogy a kijuttatásnál se legyenek átfedések, plusz kiszórások, használhatunk GPS-es sorvezetőket. A GPS WorkMAN készülék kimagasló pontossággal és érzékenységgel rendelkezik, mely már az ideális vonaltól történő legkisebb eltérésre is azonnal reagál. A készülék grafikus képernyőjén a kezelt terület mindig jól látható. Ha olyan területre érkezik, ami kezelve volt, folyamatosan gyulladnak fel a piros lámpák a kijelzőn, melyek egy-egy szakaszt jelölnek. Így mindig pontosan a megfelelő helyen lehet a szakaszokat kikapcsolni. A gépkezelőnek csak a lámpákat kell figyelnie, mely jelentősen pontosítja és megkönnyíti a munkáját. Mikor a területről kiérve megfordul és új sornak áll neki, a készülék azt is megmutatja, pontosan mikor és melyik szakaszokat kell visszakapcsolni, a dupla szórás elkerülése érdekében.

Ahhoz, hogy terményünket a legjobb áron tudjuk értékesíteni, folyamatosan ellenőriznünk kell a minőséget. A mobil, hordozható nedvességmérők megkönnyítik a munkaszervezést az aratásnál, nem kell minden egyes mintát a szántóföldről a mérőszobába vinni. A HE Lite és a HE 50 kimondottan erre a feladatra lett kifejlesztve. Hordozhatósága miatt praktikus, emellett masszív, ütésálló anyagból készült. Használata egyszerű, pár másodperc alatt megkapjuk az értéket. Az aratásnál folyamatosan ellenőrizhetjük vele a nedvességtartalmat, illetve a szárításnál és a tárolásnál is rendszeresen használhatjuk. Így elkerülhetjük a minőségromlást. A HE Lite készülék a minta darálásával és préselésével határozza meg a nedvességtartalmat. A már 40 éves Pfeuffer mérési elv alapja egy speciális mérőcella, ezért a készülék kiemelkedően megbízható a frissen aratott termények mérésénél is.

A nedvességtartalom mellett elengedhetetlen a sikértartalom, illetve az olajos magvaknál az olajtartalom mérése. A Pfeuffer Granolyser alkalmas gabonák, olajos magvak és lisztfélék vizsgálására. A készülék mérési tartománya 950-1550 nm, ezzel garantálja a precíz és helytálló eredményeket. Az adatok az USB-portnak köszönhetően könnyen átvihetők számítógépre, így elemzéseket is készíthetünk.

A Zeltex Zx50-es műszer segít a jó minőségű gabona kiválasztásában. A mai idők gazdálkodóinak lett kifejlesztve annak érdekében, hogy a betakarításkor ellenőrizni lehessen a minőséget és a piacképességet. 40 másodperc alatt biztosít a helyszínen eredményt 100 g mintából. A Zx50-es kalibrálható különböző búzafajtákra, kukoricára, szójára, árpára, rizsre, zabra, cirokra, repcére stb. A készülék tervezésekor törekedtek arra, hogy a terepen való használathoz kellően erős legyen. A Draminski InfraLab készüléket gabonaszárítókba ajánljuk. Pontos és megbízható eredmények rövid idő alatt.

Az őrlemény értékeit automatikusan megméri a készülék, miután beletöltöttük a mérőcellába.
Az InfraLab az alábbi paraméterek mérését tudja elvégezni: fehérje, sikér, szedimentáció, nedvesség, hamu, olaj. A mintát elemzés előtt darálni kell. A beépített nyomtató segítségével a mért értékek azonnal kinyomtathatóak.

A magasabb árbevétel elérésére választhatunk alternatív növényeket is, melyeknek magasabb a piaci ára. Mielőtt azonban váltanánk a takarmánynövényekről a bionövényekre, alaposan tanulmányozzuk a növény igényeit és megtérülését, nehogy felesleges költségekbe verjük gazdaságunkat.

Másik alternatív megoldást kínál a bioenergia. A mezőgazdasági hulladékból kevés befektetéssel tüzelőanyagot állíthatunk elő. A szalmabrikett a földgáz, a szén, a gázolaj és az egyszerű tűzifa helyettesítésére ajánlott környezetbarát energiahordozó. A brikettálásra alkalmas alapanyagot megfelelő előkészítéssel (szükség esetén aprítással és szárítással) kell feldolgozásra alkalmassá tenni. Az LD Basic brikettáló gépek csigás rendszerűek, fűtött préseléssel dolgoznak. A mezőgazdasági hulladékok szinte minden fajtáját képes feldolgozni.

A 2010-es év folyamatosan lehetőséget kínál a különféle bioenergia előállításának támogatására. Hosszabb távon a mezőgazdasági terményekből nyert bioenergia jelenti a legnagyobb potenciált.

Bujtás Regina

Landasin-Agrogazda Kft