Bezárás

FitoHorm a jó minőségű búzáért!

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 07.

Szántóföldi növénytermesztésünk legjelentősebb képviselője az őszi búza. Termesztésének fontos technológia elemeként tartjuk nyilván a levéltrágyázás lehetőségét. Talajaink vizsgálatakor a létfontosságú makro-és mezoelemek mellett mind nagyobb figyelmet érdemelnek a mikroelemek. Az esetenként kritikusan alacsony mikroelem-ellátottságból (Cu, Zn stb.) fakadóan ugyanis – kiegészülve az időjárási szélsőségekkel – komoly nehézségekkel találhatjuk szemben magunkat. Tavasszal vessünk hát számot azzal a kérdéssel: Hogy is állnak búzatábláink a nélkülözhetetlen mikroelemekkel?

A FitoHorm technológia alkalmazása főként a megelőzést szolgálja. A speciálisan gabonára kifejlesztett FitoHorm Euro-Öko Búza összetételének(jelentős réz-, cink-, magnézium- és kén-tartalom) köszönhetően professzionális megoldást kínál a hiányállapotok megelőzésében, mérséklésében. Alkalmazása bokrosodáskor és kalászoláskor 4-5 l/ha dózisban ajánlott. Kijuttatása külön menetet nem igényel, növényvédelmi munkákkal együtt elvégezhető. Használatával a tovább fotoszintetizáló, több tápanyag beépítésére képes állomány egyöntetűbb, üdébb képet ad a határban. Az állomány észrevehetően jobban ellenáll a betegségeknek, kórokozóknak.

A FitoHorm palettáján helyet foglaló nagy sikerű oldatműtrágya, a MAKROSOL komplett makroelemsort tartalmaz (N,P,K) és a legfontosabb mikroelemeket is megtaláljuk benne. Ezzel a makro- és mikroelemek együttes és gazdaságos kijuttatására nyílik lehetőség. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mikroelemekkel megfelelően ellátott növénygyökéren keresztüli tápanyagfelvétele is intenzívebb lesz, javul a vízfelhasználása (kisebb fajlagos vízigény), s ez a gazdaságos vízfelhasználás döntő jelentőségű lehet a csapadék nélküli hónapok alatt. Alkalmazását általános kondicionálásra javasoljuk 3-5l/ha dózisban.

A megelőzés mellett azonban gyakran van szükség van a már meglévő hiányállapotok kezelésére, orvoslására is. Ilyenkor az összetett készítményeken túl előtérbe kerülnek az ún. egy hatóanyagú készítmények, a FitoHorm-monokelátok..

A búza kifejezetten rézigényes növény. A Réz-hiány mindig a fiatal leveleken jelentkezik, a növény növekedése lassúbb, a levelek szürkészöldek, klorotikusak lesznek, esetleg kifehérednek. Búza tipikus réz-hiánytünete a „fehérkalászúság”. A szemek léhák, fejletlenek. A tünetsor elkerülésére,illetve a már fennálló rézhiány orvoslására ajánljuk a FitoHorm rézkelátját a FitoHorm 63 Cu rézoldatot (5 l/ha).

A réz mellett napjaink gazdálkodásában a Mangánhiánya mind nagyobb problémákat okoz.Hiánya esetén a fiatal levélerek között hálószerűen klorózis lép fel, a növény többi része zöld marad. Súlyosabb esetben nekrotikus foltok is megjelennek, ezek az ún. „szárazfoltosság” tünetei. A FitoHorm monokelátjai közül ilyenkor a FitoHorm 54 Mn mangánoldatot ajánljuk alkalmazni 5 l/ha dózisban.

A mikroelemek jelentőségének hangsúlyozása közben ejtsünk néhány szót arról a fontos tápelemről is, amelyet ugyan korábban a mezoelemhez soroltunk, napjainkban jelentőségéből fakadóan a „negyedik legfontosabb makroelemként” tartunk nyilván. A Kén szerepét az olajos kultúrák termesztésén túl egyre gyakrabban emlegetjük immár az őszi búza kapcsán is. A kénhatással van a búza szárazságtűrésére, termésmennyiségére és a sütőipari paramétereket befolyásolva meghatározza a minőségét is. A FitoHorm új, rendkívül korszerű készítménye a Turbo Kén (60%S) a növényvédelmi munkálatokkal egy menetben bokrosodástól-kalászolás végéig bármikor kijuttatható. Hektárdózisa 3 l/ha, melyet javallott akár többször is megismételni.

A FitoHorm Kft. egyedülállóan széles termékpalettája a búza tápanyag-utánpótlására tehát számos lehetőséget kínál.Keressék a Szaktanácsadókat!