fbpx

A budaörsi őszibarack, ezt csodálja most Európa

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 22.

Oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést is az Európai Bizottság, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. Igaz, a tavaszi fagyos reggelek miatt az idén nem sokan fognak rácsodálkozni a zamatos, leveses, sajátos ízű magyar gyümölcsre.

 

Mezőgazdasági termék, uniós oltalom: budaörsi őszibarack
Budaörsi őszibarack a mezőgazdasági termelők nemesítésének, szaktudásának eredménye (Fotó: Agrárminisztérium)

 

A Budaörsi őszibarack

Intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, amelynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj, a nem túl kemény hús és a leveses állomány. M minősége – a környezeti adottságokon túl – a termesztési kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhető.

Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX. század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki.

Az emberi szaktudás napjainkban is meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettségvizsgálat és a kézi szedés során.

 

Termőterülete

A Budaörsi őszibarack termőterülete lankás dombokon és déli fekvésű lejtőkön fekszik, ahol a jellemzően magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul. Ez kedvez a gazdag zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának. A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető. A gyümölcs leveses állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki.

 

Mezőgazdasági termék, uniós oltalom: budaörsi őszibarack
A tavalyi és az idei év sem kedvezett az őszibaracknak, bár ez nem látszik még a grafikonon (Forrás: MTI)

 

A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnnyel bír

A EU-s statisztikai adatok – 2020 januárjában közzétett – szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 17 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.

A földrajzi árujelzővel rendelkező agrártermékek pontos termékleírásáról további információ elérhető az Agrárminisztérium által fenntartott tematikus weboldalon.

 

Forrás: MTI