fbpx

Ne csak hűsöljünk a diófa alatt, szüreteljünk is

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 30.

Első ránézésre minden rendben van, mégsem terem a diófa. Ezt a jelenséget az esetek nagy többségében dióburok-fúrólégy okozza. A foltosszárnyú, jellegzetes megjelenésű légy az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el hazánkban. A déli-, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba haladt a fertőzés, napjainkban fokozódó kártételével minden évben lehet számolni.

 

Mezőgazdaság, diófa, dióburok-fúrólégy
A diófák terméseit veszélyezteti a dióburok-fúrólégy, évről-évre számolni kell vele (Fotó: BioNuss)

 

Nyár elején még van számottevő termés a diófán

Védekezés nélkül alig marad kellően kifejlődött és megfelelő minőségű „gyümölcs” a betakarítás idejére. A termés jelentős része: csökevény, barna-foltos, aszott.

A légy július derekán kezdi meg őszig elnyúló rajzását, majd ezt követően a dióburokban fejlődő lárvái (nyüvei) a burok szétroncsolásával a termés kifejlődését akadályozzák. Későbbi kártételük pedig az addig esetlegesen kifejlődött termések elszíneződését, koraérését okozzák.

A telet a diófa alatt a talaj felső rétegében, báb alakban töltik, majd a következő évben nyáron-ősszel folytatják életüket, a folyamat újraindul.

 

Mezőgazdaság, diófa, dióburok-fúrólégy
A mezőgazdaság ökológiai szegmensében engedélyezett rovarölő szerek itt is célzottan alkalmazhatóak (Fotó: Sajtóközlemény)

 

Rovarölő szeres védekezéssel csökkenthető a kártétel

Jól időzített rovarölő szeres védekezéssel az ökológiai ültetvényekben is képesek vagyunk annyira gyéríteni a legyek számát, a kártételt, hogy értékelhető mennyiségű és minőségű termést takaríthatunk be ősszel.

A sikeres beavatkozás feltételei:

  • a rajzás kezdetének és alakulásának nyomon követése (színcsapda);
  • az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett, hatásos rovarölő szer(ek) használata;
  • megfelelő hasznosulást biztosító permetezés-technika alkalmazása.

 


Mezőgazdaság, diófa, dióburok-fúrólégy
A diófák és terméseik célzott kezelésére a kísérleti alkalmazás érdekében széles körű együttműködés jött létre (Fotó: Sajtóközlemény)

 

Kísérlet bio minősítési dióültetvényben

A Biocont Magyarország Kft. a bio-termesztésű dióültetvények megvédésére, az országban legnagyobb ökológiai termelői közösséggel rendelkező cégével, a BioNuss Hungary Kft.-vel közösen kísérletet állít be Patai Roland bio minősítésű dióültetvényében. A korábbi évek kedvező tapasztalatai alapján a dióburok-fúrólégy ellen Pyregard (természetes piretrin) és NeemAzal-T/S (azadirachtin) készítményekkel veszik fel a harcot.

Az elért eredmények bemutatása érdekében a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-vel együttműködve, Patai Roland ökológiai diótermelő ültetvényén a betakarítást megelőzően, helyszíni bemutató kerül megrendezésre idén ősszel.

 

Forrás: Sajtóközlemény