fbpx

Megerősítette növekedési prognózisát a MASCHIO GASPARDO

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 április 30.

A Maschio Gaspardo részvényesi közgyűlése jóváhagyta a Csoport anyavállalatának 2020. december 31-i dátumú konszolidált pénzügyi kimutatásait. Az év során a Covid-19 világjárvány kitörésével kapcsolatos nehézségek ellenére a csoport megerősítette növekedési tendenciáját. Egy új ipari fejlesztési tervet is jóváhagytak, valamint elkészítették a Csoport pénzügyi helyzetének előrejelzését a 2020-2025-ös ötéves időszakra.

 

  • 8,9 millió eurós konszolidált nettó nyereség, ami 50%-kal magasabb a 2019-es 5,8 millió eurós nyereségnél.
  • 92,4 millió eurós nettó saját tőke, 28,4 millióval több, mint az előző év végi 64 millió euró.
  • A konszolidált nettó adósságállomány az év során 31,5 millió euróval, 148,4 millió euróról 116,9 millió euróra csökkent.
  • Az EBITDA 32,2 millió euróról 39,7 millió euróra nőtt (+23%).

 

A 2020-as pénzügyi évet valóban az árrések erőteljes javulása jellemezte, az előző pénzügyi évhez hasonlóan, 8,9 millió eurós konszolidált nettó nyereséggel: ez 50%-kal több, mint a 2019-es 5,8 millió euró. Ezeket az eredményeket a gyártási folyamatok és a vállalati struktúra optimalizálása iránti folyamatos elkötelezettségnek köszönhetően sikerült elérni, összhangban a csoport felső vezetése által felvázolt stratégiai irányelvekkel.

A globális egészségügyi vészhelyzet okozta nehézségek által jellemzett évben a bevételek 302,6 millió eurót tettek ki, ami 4%-os csökkenést jelent, összhangban a mezőgazdasági gépek piacával, amely a nemzetközi színtéren visszaesést szenvedett el, különösen hangsúlyosan az EU-n kívüli országokban, amelyekből a Csoport forgalmának egy része származik. A Csoport EBITDA-ja azonban az év során 32,2 millió euróról 39,7 millió euróra nőtt (+23%-os növekedés). Az EBIT növekedése még jelentősebb volt, 28,2%-kal, 17,8 millió euróról 22,8 millió euróra emelkedett. A gazdasági eredmények jó teljesítményének fényében a ROE (Return on Equity) jövedelmezőségi mutató is emelkedő tendenciát mutatott, 9,82%-ról 10,87%-ra emelkedett.

A konszolidált nettó adósságállomány 31,5 millió euróval (-21,2%) 116,9 millió euróra csökkent 2020. december 31-én, szemben az előző év végi 148,4 millió euróval. Az elmúlt 7 év során a konszolidált adósság több mint 120 millió euróval csökkent.

Megerősítve a csoport mérlegének és belső finanszírozási forrásainak szilárdságát, a Maschio Gaspardo 92,4 millió eurós konszolidált nettó saját tőkével zárta a 2020-as évet: 28,4 millió euróval nőtt az előző évi 64 millió euróhoz képest.

 

Maschio Gaspardo
A Maschio Gaspardo 92,4 millió eurós konszolidált nettó saját tőkével zárta a 2020-as évet

 

Akvizíciók is történtek

A csoporton belüli főbb átszervezési műveletek a következők voltak: 2020. július 28-án a Maschio Gaspardo Romania leányvállalat harmadik féltől megvásárolta a Maschio Aratri S.r.l. részvényeinek 51%-át. A fennmaradó 49% tulajdonrésze már a Maschio Gaspardo S.p.A. tulajdonában volt, ezért 2020-tól a Maschio Aratri teljes egészében a leányvállalatok közé tartozik. Decemberben véglegesítették a Maschio Fienagione S.p.A. beolvadással történő beolvadását a Maschio Gaspardo S.p.A.-ba, ami az irányítási rendszerek javulását és az adminisztratív költségek további csökkenését eredményezte; a termelés és a forgalmazás áramlásának egyszerűsítése révén új szinergiákat is lehetővé tett.

„2020 kihívásokkal teli év volt, amelyben mindannyiunknak rendkívüli helyzetekkel kellett megbirkóznia. Azonban továbbra is együtt tudtunk dolgozni a fontos célok elérése érdekében: az általunk jóváhagyott eredmények kárpótolnak minket, és megerősítik, hogy jó irányba haladunk – nyilatkozta Mirco Maschio, a Maschio Gaspardo elnöke –. Az idei évben elért pozitív eredményeknek is köszönhetően a csoport tovább erősítette pozícióját, és készen állunk az ipari terv következő lépéseire, azzal a céllal, hogy külföldön is tovább fejlesszük üzletágunkat olyan magas technológiai és innovatív termékekkel, amelyek a legjobban megfelelnek ügyfeleink igényeinek”.

 

Mirco Maschio, Andrea Maschio és Luigi De Puppi
A Maschi Gaspardo nyilatkozó vezetői (balról jobbra): Mirco Maschio, Andrea Maschio és Luigi De Puppi

 

„A velünk dolgozó emberek kitartásának és elkötelezettségének köszönhetően ebben az évben sikerült minden olasz és külföldi üzemünket működőképesen tartani, miközben teljes mértékben megfeleltünk a kormányzati hatóságok által a fertőzések visszaszorítása érdekében adott utasításoknak. Ez, valamint a költségek csökkentése lehetővé tette számunkra, hogy a teljes forgalom csökkenése ellenére is fenntartsuk a bankok felé tett kötelezettségvállalásainkat, ahogyan azt az üzleti tervben rögzítettük – zárta Andrea Maschio, a Maschio Gaspardo alelnöke és a Maschio Holding elnöke. Ezért optimistán tekintünk a jövőbe, és továbbra is arra törekszünk, hogy élvonalbeli termékeket fejlesszünk ki”.

 

„Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel – erősíti meg Luigi De Puppi, a csoport vezérigazgatója –, a jó csapatmunka eredménye, amely kiemeli a Csoportunkban rejlő komoly potenciált.”.