fbpx

Sok gazdaság szűnik meg, kevesebben művelnek több földet

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 22.

30 ezer embert érintett tavaly, hogy egyre gyorsabb tempóban koncentrálódik a vagyon, a földművelési potenciál a magyar mezőgazdaságban. A cégek harmada bő 10 év alatt egyszerűen eltűnt – 20 százalékuk egyetlen év alatt! –, és az állattartók már csupán fele annyian vannak. A folyamat egyre gyorsabb.

Nem a legnagyobb halak eszik meg a legkisebbeket

A fokozódó piaci-gazdasági versenyben a legkisebbek esnek ki a mezőgazdaságban is. A KSH legfrissebb jelentése szerint csak a 2023-as évben ötödével csökkent a mezőgazdasági tevékenységet végzők. Mivel a művelt területek aránya nem változott, ez azt jelenti, hogy a turbófokozatra kapcsol(t) a tőkekoncentráció: kevesebben művelnek most több földterületet.

Gazdaságok számának alakulása grafikon

2023-ban a mezőgazdasági tevékenységet végző 15 százaléka pedig 1 ha-nál kisebb területet művelt, s továbbra is a legjellemzőbbek az 1-5 hektár közötti kisbirtokok, amelyek a gazdaságok egyharmadát teszik ki. A teljes mezőgazdasági terület egyötöde 200-500 hektárnyi földhasználó birtokában van, számuk azonban a birtokok számának mindössze 2 százalékát teszi ki. A gazdaságok 2020 és 2023 közötti csökkenésének egyik fő oka az egy hektárnál kisebb területen gazdálkodók számának drasztikus (-50%) csökkenése volt. Ez 29 ezer embert érintett. Érdekesség ugyanakkor, hogy egyelőre nem a nagygazdaságok (1000+ ha) falják fel a legkisebbeket, hiszen – bármilyen meglepő – ezek száma és mérete is ötödével csökkent 2020 óta. A legjelentősebb (+19 százalékos) gazdaságnövekedés a 100-200 ha-os üzemeknél volt megfigyelhető – írja a KSH jelentése.

Állattartó gazdaságok száma grafikon

A folyamat az utóbbi években csupán felgyorsul, de valójában 2010 óta tart. Az agrárgazdaságok számának csökkenését a 2020-as nagy agrár-összeírás is kimutatta. Kiderült, hogy 2010 óta 31 százalékkal csökkent a gazdaságok száma – a növénytermesztőké kevésbé, mint az állattartóké. A hazai állattartó gazdaságok száma folyamatosan csökken: 2010 óta több mint felével (53%-kal) zsugorodott, de még 2016-hoz képest is 31%-os a visszaesés. Ennek oka a kevés állatot tartó gazdaságok megszűnése. Ebben az a közismert tény is szerepet játszhat, hogy az állattartás és a növénytermesztés egyre inkább elválik egymástól. pedig ennek gazdaságossága, a talajművelésre, a takarmányalapanyag-előállításra gyakorolt pozitív hatásáról sok szó esik az agráriumban. A gazdaságok 51%-ának van kisebb-nagyobb mezőgazdasági területe állatállomány nélkül. Ugyanakkor az állategységgel rendelkező gazdaságok 15%-ának egyáltalán nincs mezőgazdasági területe.