fbpx

Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 06.

Toxin és GMO szennyezést mutattak ki az Ukrajnából hazánkba érkezett gabona egy részében, ezért közel 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonság szakemberei – olvasható az Agrárminisztérium tájékoztatójában.

Kukorica
Szigorú vizsgálatoknak vetik alá az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékeket (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Még februárban rendelték el az Ukrajnából érkező gabona ellenőrzését

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált vizsgálat Magyarország teljes területére kiterjed. A szakemberek a gabonatárolókban fellelt tételekből vett mintákon GMO, növényvédőszer-maradék és toxintartalom vizsgálatokat végeztek, valamint ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomonkövethetőséget is.

A februárban elrendelt ellenőrzések nemcsak a feldolgozatlan gabona terményekre, hanem a Magyarországra érkező ukrán eredetű búzalisztekre is kiterjedtek, mivel azok kapcsán is megfogalmazódott a minőségi kifogás gyanúja. Ezen termékkörnél az ellenőrzések kiterjedtek a hamutartalom szárazanyagra, nedvessikér-tartalomra, a sütőipari értékcsoportra, növényvédőszer-tartalomra, és a radiológiai vizsgálatokra is.

Az ellenőrzés eredményei:

  • Három esetben találtak mikotoxinnal szennyezett kukoricát.
  • Ugyancsak három minta mutatott pozitív eredményt a GMO vizsgálatot követően.
  • Két esetben szója szennyezettséget mutattak ki.
  • Egy esetben, több mint 29 tonnányi kukorica volt csávázott kukorica vetőmaggal szennyezett. Erre a tételre forgalmi korlátozást és megsemmisítést rendeltek el.

A szennyezett gabonából nem került és nem is kerülhet a magyar fogyasztókhoz

A hatóságok a magyar piacra érkező gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetnek alá.

Az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjanak csak fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

Forrás: AM Sajtóiroda