fbpx

Gazdarendezvényt tartott a Syngenta

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Egy folyamatosan változó gazdasági környezetben még nagyobb kihívás lesz a gazdáknak minőségi terményt előállítani – hangzott el a Syngenta Fejér megyei szezonnyitó rendezvényén. Az agrárszakértők 2012-ben is magas felvásárlási árakra számítanak a kukorica, napraforgó és a gabonafélék esetén. Hozzáfűzik azonban, a terményárakban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében elengedhetetlen lesz a legmodernebb növényvédelmi eljárások alkalmazása, hogy biztosabb legyen a gazdák megélhetése.

Rekordérdeklődés kísérte a Syngenta idei első gazdarendezvényét a székesfehérvári Novotel Hotelben, ahol az előadók a legmodernebb növényvédelmi technológiák, közte a kukorica, kalászos növények és a napraforgó hibrid választék ismertetése mellett gyakorlati tanácsokkal tűzdelt előadásokon összegezték a tavalyi év tapasztalatait, valamint ecsetelték a 2012-es évben várható növényvédelmi, növénytermesztési trendeket.

Az immár hagyományosnak számító rendezvénysorozat idei első állomásán ismertették a Syngenta új stratégiáját, amely részeként összeolvadt két ágazata, a növényvédelmi és a vetőmag.

Egy esztendeje nagy volt a gazdák körében a bizonytalanság a 2010-es év változékony időjárása, valamint az árvizek és belvizek okozta elhúzódó, esetenként elmaradó talajművelés következményei miatt.

Utólag értékelve – elsősorban a magas felvásárlási áraknak köszönhetően – összességében jól alakult a 2011-es év a legtöbb magyar gazda számára, noha a csapadékszegény időjárás hatására sok térségben többször is megtorpant a termények fejlődése, de a megfelelő növényvédelmi technológiák alkalmazásával az aszály okozta károk minimalizálhatóak voltak.

A Syngenta elemzői szerint idén a világ megnövekedett igényeinek és a visszafogott készleteknek következtében a következő időszakban is magas felvásárlási árakra számíthatunk.

A magas terményárakban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében elengedhetetlen lesz a legmodernebb növényvédelmi eljárások alkalmazása, amelyek – beváltva a hozzájuk fűzött reményeket – még biztosabbá tehetik a gazdák erőfeszítéseit.

 

Kalászos

A kalászos növények növényvédelmét a tavalyi évben a 2010. évi rendkívüli csapadékos időjárás jelentősen befolyásolta.

Tavalyelőtt a vízzel telített talajok, az egyszikű gyomnövények felszaporodása, a nagy mennyiségben képződött fertőzőanyag, az őszi megkésett vetések hatására 2011-ben a gyomnövények későn keltek, a fejletlen kalászos növények gyomelnyomó képessége csökkent, a kezdeti levélfoltosságot okozó betegségek erőteljesen léptek fel, sok előző évi szármaradvány maradt a talaj felszínén.

A tavaszi száraz, hűvös időjárás és helyi esők gyenge gyomkelést, az évelők terjedését, kései rozsdafertőzést okoztak, a védekezés nélküli táblákon megjelent a kalászokon a fuzárium gomba.

A várhatóan ismét magas gabonaárak miatt az előttünk álló szezonban még inkább megéri majd gombaölő szereket használni – mutattak rá az előadók.

A Syngenta egy új herbicid kombinációra hívta fel a felhasználók figyelmét a fűféle- és kétszikű gyomok ellen

A szerkombináció széles hatásspektrummal rendelkezik, a kalászos növény zászlóslevél fejlettségéig kijuttatható, rendkívül szelektív, szabad utóvetemény választást tesz lehetővé.

 

Kukorica

A kukorica esetében tavaly a sokévi átlagnál kevesebb eső okozott problémát a földeken.

A nyári hónapokban a gyakran változó időjárás többször visszavetette a kukorica fejlődését, valamint a termékenyülés időszakában sok helyen tapasztalható légköri aszály hatása is csökkentette a termés mennyiségét.

A kukoricatermesztésben első és egyben az egyik legfontosabb lépés a megfelelő hibrid kiválasztása, amely szélsőséges időjárási viszonyok között is megbízható és kimagasló eredményt produkál.

A Syngenta élen jár a kukorica hibridek kifejlesztésében, amelyek ma Magyarországon 15%-os piaci résszel bírnak.

A diabrotica- (kukoricabogár-) lárvafertőzés az egész országban gyenge volt, szinte sehol sem haladta meg a 3,5-ös IOWA skálaértéket, ezért számottevő megdőlésekkel sem lehetett találkozni.

Viszont elszaporodott a kukoricabogár-imágó, jelenlétükkel igen komoly károkat okoztak a termékenyülésben.

Ez előrevetíti azt, hogy idén komoly lárvafertőzésre számíthatunk – ezért monokultúra esetén elengedhetetlen lesz a talajfertőtlenítő szerek használata.

2012-ben kukoricában a Syngenta egy új, 3 hatóanyagból álló gyomirtó szert mutat be, amely olajos formulációja révén kiemelkedik a posztemergens szerek közül.

Fontos tulajdonsága a fenyércirok elleni hatásspektruma, valamint az, hogy tartamhatással rendelkezik kétszikű gyomok ellen is.

 

Napraforgó

A szeszélyes időjárás nem kedvezett a napraforgó-termesztőknek sem, azonban a kedvező felvásárlói áraknak és a magas, hektáronként 2,4 tonna országos termésátlagoknak köszönhetően szép haszonnal zárhatták az elmúlt szezont, amely biztosan megalapozza a jövő évi termesztési kedvet.

A mostani szezon újdonsága, hogy a Syngenta valamennyi napraforgó hibridjét csávázottan kínálja.

Az elmúlt években dinamikusan nőtt azon termelők aránya, akik felismerték a minőségi csávázószer nyújtotta előnyöket, így az elmúlt idényben a teljes napraforgó vetésterület 40 százalékán csávázottan vásárolt vetőmagot vetettek.

A 100 százalékos kezelés bevezetésével a Syngenta emeli a színvonalat, hiszen az évek óta a termelési élvonalába tartozó csúcsgenetikájú hibrideket maximális védelemmel ellátva forgalmazza.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján valószínűsíthető – mutatták rá az előadók -, hogy továbbra is nagy probléma lesz az egyszikű gyomok (elsősorban kakaslábfű) irtása, és megoldandó feladat a fehér libatop- és parlagfű-mentesítés.

Sajnos ez a két gyom az elmúlt szezonban is nagy mennyiségben elszaporodott.

Már most látható, hogy a napraforgóban alap-gyomirtásra szükség lesz.

Az egész tenyészidőszakra kiterjedő gyommentességet szelektív preemergens készítménnyel kell megalapozni, szükség esetén pedig állománykezeléssel is ki kell egészíteni.

 

Szerk.