Gazdarendezvényt tartott a Syngenta

Egy folyamatosan változó gazdasági környezetben még nagyobb kihívás lesz a gazdáknak minőségi terményt előállítani – hangzott el a Syngenta Fejér megyei szezonnyitó rendezvényén. Az agrárszakértők 2012-ben is magas felvásárlási árakra számítanak a kukorica, napraforgó és a gabonafélék esetén. Hozzáfűzik azonban, a terményárakban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében elengedhetetlen lesz a legmodernebb növényvédelmi eljárások alkalmazása, hogy biztosabb legyen a gazdák megélhetése.

Egy esztendeje nagy volt a gazdák körében a bizonytalanság a 2010-es év változékony időjárása, valamint az árvizek és belvizek okozta elhúzódó, esetenként elmaradó talajművelés következményei miatt. Utólag értékelve – elsősorban a magas felvásárlási áraknak köszönhetően – összességében jól alakult a 2011-es év a legtöbb magyar gazda számára, noha a csapadékszegény időjárás hatására sok térségben többször is megtorpant a termények fejlődése, de a megfelelő növényvédelmi technológiák alkalmazásával az aszály okozta károk minimalizálhatóak voltak.

Kalászos

A várhatóan ismét magas gabonaárak miatt az előttünk álló szezonban még inkább megéri majd gombaölő szereket használni – mutattak rá az előadók. A Syngenta egy új herbicid kombinációra hívta fel a felhasználók figyelmét a fűféle- és kétszikű gyomok ellen. A szerkombináció széles hatásspektrummal rendelkezik, a kalászos növény zászlóslevél fejlettségéig kijuttatható, rendkívül szelektív, szabad utóvetemény választást tesz lehetővé.

A kukorica esetében tavaly a sokévi átlagnál kevesebb eső okozott problémát a földeken. A nyári hónapokban a gyakran változó időjárás többször visszavetette a kukorica fejlődését, valamint a termékenyülés időszakában sok helyen tapasztalható légköri aszály hatása is csökkentette a termés mennyiségét.

2012-ben kukoricában a Syngenta egy új, 3 hatóanyagból álló gyomirtó szert mutat be, amely olajos formulációja révén kiemelkedik a posztemergens szerek közül. Fontos tulajdonsága a fenyércirok elleni hatásspektruma, valamint az, hogy tartamhatással rendelkezik kétszikű gyomok ellen is.

A szeszélyes időjárás nem kedvezett a napraforgó-termesztőknek sem, azonban a kedvező felvásárlói áraknak és a magas, hektáronként 2,4 tonna országos termésátlagoknak köszönhetően szép haszonnal zárhatták az elmúlt szezont, amely biztosan megalapozza a jövő évi termesztési kedvet.

Az elmúlt év tapasztalatai alapján valószínűsíthető – mutatták rá az előadók -, hogy továbbra is nagy probléma lesz az egyszikű gyomok (elsősorban kakaslábfű) irtása, és megoldandó feladat a fehér libatop- és parlagfű-mentesítés. Sajnos ez a két gyom az elmúlt szezonban is nagy mennyiségben elszaporodott. Már most látható, hogy a napraforgóban alap-gyomirtásra szükség lesz. Az egész tenyészidőszakra kiterjedő gyommentességet szelektív preemergens készítménnyel kell megalapozni, szükség esetén pedig állománykezeléssel is ki kell egészíteni.

kalászos napraforgó