fbpx

LeanderTop – Új kalászos gombaölő szer a Makhteshim kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Optimális esetben a betegség megjelenése időpontjában védekezünk, a gombaölő szer hatóanyagot a domináns kórokozó szerint megválasztva.

A gyakorlatban azonban sok esetben a kezelések számának minimalizálására kényszerülünk, ezért célszerű olyan gombaölő szert választanunk, amely egynél több hatóanyagot tartalmaz, komplett védelmet nyújt a betegségek ellen, és hosszú tartamhatással is rendelkezik.

Ilyen új készítmény a Leander Top.

 

 

A Leander Top két hatóanyagot (epoxikonazol és fenpropidin) tartalmazó kalászos gombaölő szer.

Mindkét hatóanyaga a gombák szterol bioszintézisét befolyásolja, de eltérő helyen avatkoznak be a folyamatba.

Míg a triazolok közé tartozó epoxikonazol a demetiláz enzim működését gátolja, a morfolin származékok csoportjába tartozó új hatóanyag, a fenpropidin a reduktáz és izomeráz enzimek gátlásán keresztül akadályozza a bioszintézist.

A két, eltérő hatóhelyekkel rendelkező hatóanyagnak köszönhetően a Leander Top használata során a betegségekben kialakuló rezisztencia veszélye minimális.

 

 

Ennek a két hatóanyagnak köszönhetően a Leander Top a levélbetegségek széles spektruma ellen hatékony.

A fenpropidin kiemelkedő védelmet biztosít a lisztharmat ellen, az epoxikonazol pedig az egyik leghatékonyabb eszköz a levélfoltosságot és pelyvabarnulást okozó szeptóriák (S. tritici, S. nodorum), illetve a sárga- és vörösrozsda kivédésére.

A hatóanyagok nagyon jó zsíroldékonysággal rendelkeznek, ami hozzásegíti a készítményt a gyors felszívódáshoz.

A növényen belüli transzlokáció a felszívódás után csúcsirányú, a fiatalabb, intenzíven növekedő növényi részeket is megfelelő védelemben részesíti.

A készítmény optimális alkalmazási időpontja a szárba indulás/kétnóduszos állapot, illetve a zászlóslevél/virágzás kezdete.

A védekezések pontos időpontját célszerű a betegség tüneteinek megjelenése alapján megválasztani, figyelembe véve a hajlamosító tényezőket (fajta, elővetemény, tápanyag ellátottság, időjárás).

A készítmény megelőző és gyógyító hatásának következtében hosszú, 4-6 hetes tartamhatással is számolhatunk, a Leander Top a kezelés utáni fertőzések ellen is védelmet nyújt.

A kezeléseket 1,5-2,0 l/ha dózisban, 250-400 l/ha vízmennyiséggel, jó permetléfedést biztosító kijuttatás-technika alkalmazásával végezzük el.

 

 

További információkért kérjük, keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.