fbpx

EURALIS repcék 2011-re Üzemi eredmények

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

A repce betakarítását követően érdemes visszanézni, milyen évet zárt maga mögött ez az olajipari növény? 2011-ben olyan területeken kellett a repcét kombájnolni, ahol tavaly kénytelen volt a termelő esetleg későn vetni, a repce kelése pedig későbbre tolódhatott. A téli, tavaszi csapadékmennyiség nem igazán kedvezett a repceterületek fejlődésének. A tavaszi szárazabb és melegebb periódus valamennyit kompenzált az előző hónapok veszteségein, de ez a pozitívum sok esetben már nem volt elegendő a kiegyenlítéshez. Az idei évet az országos átlagban betakarított 2,246 t/ha termésmennyiség jellemzi, amely rendkívül hektikus megyei termésátlagokat summáz.

Az értékesítési lehetőségek az árak tekintetében a repcének kedvező módon mozdultak el, amely a vetési kedvet előnyösen befolyásolja. A termesztést ösztönző jövedelmi lehetőségek mellett, a repcetermesztés sikerét a fajtaválasztás is jelentősen befolyásolja. Ennek „dandárjában” a döntést befolyásolandó érdemes a fenti, országos termésátlagokat összevetni az EURALIS üzemi eredményeivel, amely a hibridek országos teljesítményét szemlélteti.

Az idén elismert új hibrid, az ES NATALIE korai hibrid rendkívül jól teljesített, ezzel az EURALIS portfolióján belül a legjobb átlagokat hozta. Kirobbanó, erőteljes korai fejlődését, korai magas termőképességével kiegészítve igazán meggyőző anyagként vizsgázott. Kissé gyengébben, de annál inkább stabilabban termett az ES NEPTUNE, szintén korai hibrid. A termelők számára szimpatikus előnye az idén megmutatkozott, szerényebb talajokon és nem intenzív technológia mellett is képes volt kiváló eredményre. Igénytelensége az előnye; bátran javasolható a talajadottságokban szerényebb gazdaságok számára. Intenzív, középérésű hibrid az ES MERCURE, amely az idén szívós télállósága mellett országos teljesítményét tekintve szépen hozta magas termésátlagát. Az ES ARTIST középérésű hibrid az idei kínálat 4. eleme, amelynek üzemi eredménye az extenzív technológiák alkalmazásával szintén jónak mondható. Állóképessége, alacsony pergési hajlama számos esetben meggyőzően mutatta létjogosultságát az üzemi termelésben.

A fentiekben leírtak kiegészítése érdekében az Euralis Kft. több féle tájékoztató anyagot készített. Kérjük, keressék ezeket kollégáinknál és látogassák meg honlapunkat is, ahol a repcetermesztők üzemi betakarításait követően az Euralis repcéket használó gazdálkodók beszámolóit olvashatják és nézhetik meg filmes összeállításainkban.

„EURALIS – Növeljük bizalmát!”

EURALIS Vetőmag Kft.

1118 Budapest, Rétköz u. 5.

Telefon: 06-1-883-8884

Fax: 06-1-883-8885

web:www.euralis.hu