fbpx

A diákmunka szabályairól röviden

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

Állandó munkavállalóként munkaviszonyba a 16. életévét betöltött személy léphet. Iskolai szünetek alatt az létesíthet munkaviszonyt, aki elmúlt 15 éves és iskolában, nappali tagozaton tanul. A 16 éves kor alatti személy szünidő alatti munkavégzéséhez a munkáltatónak be kell szereznie a szülő (törvényes képviselő) hozzájárulását is. A 18. életévét be nem töltött személy fiatal munkavállalónak minősül, akire a fiatal munkavállalókra vonatkozó speciális szabályok vonatkoznak, melyek az alábbiak:

– A fiatalkorúnak ugyanazért a munkáért ugyanazt a munkabért kell megkapnia, mint egy felnőtt munkavállalónak.

– Számára is a kötelező legkisebb munkabér 78.000 Ft/hó, órabér alkalmazása esetén 449 Ft/óra.

– Fiatal munkavállalót nem lehet éjszakai munkára – este 22 óra és reggel 6 óra között – beosztani, nem kötelezhető ügyeletre vagy készenlétre.

– Foglalkoztatása előtt kötelező számára az előzetes egészségügyi alkalmassági vizsgálat.

– A fiatal munkavállalót nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, illetve fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat.

– A napi munkaideje nem lehet több 8 óránál, a heti munkaideje is legfeljebb 40 óra lehet.

– Minden 4 és fél órát meghaladó munkaidő esetén legalább 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani részére, viszont a munkáltató dönthet arról, hogy annak időtartama beleszámít-e a munkaidőbe vagy sem.

– Két munkanap között (az egyik napi munkavégzés és a másik napi munkakezdés között) legalább 12 órának el kell telnie. Ezt az időt nem lehet lerövidíteni.

– A fiatal munkavállalót a 20 nap alapszabadságon felül további évi 5 nap pótszabadság is megilleti. Rövidebb időtartamú munkaviszony esetén a szabadság időarányosan jár a munkavállaló részére (1 hónapos munkaviszony esetén tehát 2 nap). Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya megszűnik, a ki nem adott időarányos szabadságot pénzben kell kifizetni.

Diák munkavállaló alkalmazása esetén is még a munkavégzés megkezdése előtt kell kötni munkaszerződést, amelyet írásba kell foglalni. A munkaviszony kezdete általában a munkába lépés napja, amelyet a felek a munkaszerződésben határoznak meg. Írásba kell foglalni továbbá a munkavállaló részére fizetendő személyi alapbért, a betöltendő munkakört, és a munkavégzés helyét. Ugyancsak meg kell jelölni a munkáltató pontos megnevezését, címét, a munkavállaló nevét és lakcímét, valamint egyéb, a munkaviszony szempontjából lényeges adatokat. A munkaszerződés megkötésekor a munkavállalónak át kell adnia a személyi igazolványát, az iskolalátogatási igazolást, a TAJ számot tartalmazó igazolványt, adókártyát, valamint a törvényes képviselő írásbeli engedélyét is. A foglalkoztatás időtartama alatt a munkáltató köteles betartani a fiatal munkavállalókra vonatkozó különleges munkajogi és munkavédelmi szabályokat, ezekről a fiatalkorút tájékoztatnia kell.

A munkaviszony létrejöttét a munkába lépésig be kell jelenteni az adóhivatalnak a 11T1041 számú bejelentőlapon. A kifizetett jövedelemről, adó- és járulékfizetési vonzatáról pedig a kifizetés hónapját követő 12-ig adatot kell szolgáltatni a 1108 számú bevallásban.