fbpx

„Közbeszerzési referens” képzés a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 01.

Új kurzusokat indítunk: 2010 áprilisában és szeptemberében, egyformán 2011 márciusi vizsgával.

A képzés jellege

Iskolarendszeren kívüli, kompetencia-alapú, intenzív képzés. Szervezésére a Nemzeti Szak-, és Felnőttképzési Intézet előírásai vonatkoznak. A képzés 5434303-000000 szám alatt szerepel az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). A képzési folyamat szakdolgozat-készítéssel, szakdolgozat-védéssel és állami vizsgabizottság előtt tett vizsgával zárul. A sikeres vizsgát tett hallgatók „Közbeszerzési Referens” oklevelet kapnak.

A képzés területei

A Strukturális Alapok forrásainak felhasználását célzó projektek tervezéséhez, végrehajtásához kapcsolódó ismeretek

A Kohéziós Alap forrásainak felhasználását célzó projektek tervezéséhez, végrehajtásához kapcsolódó ismeretek

EU- és saját források rendelkezésre állásának biztosításához kapcsolódó ismeretek

Általános- és pénzügyi menedzsment

Képzési témakörök (előírt modulok)

Jogi ismeretek (Az Európai Uniós szabályozás. A magyar Közbeszerzési törvény)

Gazdasági és pénzügyi, marketing ismeretek

Közbeszerzési ismeretek (A közbeszerzés gyakorlata)

A képzés során megszerezhető kompetenciák

– A közbeszerzési eljárások tervezéséhez, előkészítéséhez kapcsolódó feladatok ellátása

– Eljárásrendek, eljárástípusok és alkalmazási körük felismerése

– Szerződések szerkezete, elemei, fő- és mellékkötelmek ismerete

– Szerződés létrejöttének, megkötésének szabályai, azok alkalmazása

– Szerződést biztosító mellékkötelezettségek fajtáinak, bankgarancia és biztosítási szerződés alapján kiállított – készfizető kezességvállalást tartalmazó – kötelezvény fogalma, szabályainak alkalmazása

– Szerződés megszegésének eseteinek és jogkövetkezményeinek ismerete

– Vállalkozási szerződés szabályainak ismerete

– Joghatóság, hatáskör, illetékesség fogalmának ismerete, alkalmazása a Ket. alapján

– Közigazgatási hatósági eljárás alkalmazása a Ket. szerint

– Bizonyítási eljárás céljának, és a bizonyítás eszközeinek alkalmazása a Ket. szerint

– Közigazgatási hatósági döntések ismerete, alkalmazása

– A hatósági határozatra vonatkozó főbb szabályok ismerete, alkalmazása

– Közigazgatási jogorvoslatok rendszerének ismerete

– Jogerő fogalma, a hatósági döntések végrehajthatóságának feltételei, azok alkalmazása

– Végrehajtás elrendelése és foganatosítása a Kbt. szerint

– Elektronikus ügyintézés és tájékoztatás szabályainak ismerete, alkalmazása

– Hatósági szolgáltatás szabályainak ismerete, alkalmazása

– A főbb közbeszerzési vonatkozású versenyjogi szabályok ismerete, alkalmazása

– A pénzügyi rendszer ismerete, szerepe a gazdaságban

– Mérlegkészítési alapismeretek elsajátítása

– Mérlegből számítható mutatók elemzése

– Pénzügyi és gazdasági alkalmasság előírásainak ismerete

A közbeszerzési referens munkája, feladatai

A közbeszerzési referensnek megfelelő felkészültséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy ajánlatkérői és ajánlattevői oldalon egyaránt eredményesen tudja elősegíteni a közbeszerzési és egyéb jogszabályoknak való megfelelést.

A közbeszerzési referens rendelkezik a közbeszerzési törvény által az ajánlatkérő részéről megkövetelt közbeszerzési tárgyú szakértelemmel, továbbá e szakképesítés megszerzése hozzájárulhat a közbeszerzési törvény szerinti hivatalos közbeszerzési tanácsadók megfelelő felkészüléséhez.

A közbeszerzési referens ajánlatkérői oldalon a közbeszerzési eljárások teljes lebonyolítását végezheti, azok előkészítésétől az eljárást lezáró szerződés teljesülésének befejezéséig. Számon tartja az ajánlatkérőt a közbeszerzési törvény alapján terhelő azon kötelezettségeket is – mint például a tájékoztatásra, tervezésre, a közbeszerzések becsült értékének meghatározására, a közbeszerzési terv- illetve általános jellegű közbeszerzési szabályzat készítésére vonatkozó előírásokat –, amelyek nem konkrétan az egyes közbeszerzési eljárások kapcsán merülnek fel, valamint figyelemmel kíséri azok teljesülését.

Fentiekre tekintettel ajánlatkérői oldalon a közbeszerzési referens feladatai a következők: részt vesz a közbeszerzések tervezésében, a közbeszerzési terv összeállításában, az előzetes összesített tájékoztatók, éves statisztikai összegezések elkészítésében, a közbeszerzési szabályzat elkészítésében, az összeférhetetlenségi szabályok érvényesítésében, az eljárások lebonyolításának megszervezésében, figyelemmel kíséri a közbeszerzés megvalósítását a tervezéstől a szerződés teljesüléséig, közreműködik az eljárás kiírásához szükséges, illetve az eljárás során az egyes eljárási cselekményekhez kapcsolódó dokumentumok (hirdetmények, dokumentáció, jegyzőkönyvek, emlékeztetők) elkészítésében, gondoskodik a hirdetmények közzétételre történő megküldéséről, közreműködik az esetleges jogorvoslati eljárásokban.

A közbeszerzési eljárásba ajánlattevői oldalon bevont közbeszerzési referens az eljárás teljes folyamatában segíti az ajánlattevő eredményes részvételét, így figyelemmel kíséri a közbeszerzési eljárásokkal összefüggésben közzétett hirdetményeket, javaslatot tesz az eljárásban való részvételre, amennyiben a beszerzés tárgya a szervezet profiljába illeszkedik, és érinti a szervezet gazdasági érdekeit, gondoskodik az eljáráson való részvételhez szükséges dokumentumok, igazolások beszerzéséről, összeállítja a részvételi jelentkezést, illetve az ajánlatot és képviseli szervezetét az eljárásban, közreműködik a jogorvoslati eljárásokban.

Megszerezhető szakképesítés

A sikeres, állami vizsgabizottság előtt történő szakmai vizsgát tett hallgatók OKJ-s, emelt szintű, államilag elismert közbeszerzési referens szakképesítésről szóló bizonyítványt szereznek (OKJ-szám: 54 343030000 00 00).

Egyéb, kapcsolódó információk

A hivatalos közbeszerzési tanácsadói jegyzékbe való felvétel egyik feltétele az OKJ-s közbeszerzési referens szakképesítés megléte abban az esetben, ha az igénylő legfeljebb 2 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A képzés szervezése a Mérnöki Karon

A képzési programba történő felvételhez legalább középiskolai érettségi szükséges. A képzési idő 130 óra A tandíj 130.000 Ft, amelyhez kb. 35.000 Ft vizsgadíj járul. A vizsgakötelezettség alól csak szakirányú (jogász, közgazdász) felsőfokú végzettség esetén van felmentési lehetőség. A képzésen való részvétel támogatását a munkahelyeknek is ajánljuk.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a hallgatókkal „Képzési Szerződés”-t, a küldő munkahelyekkel pedig „Szolgáltatási Szerződés”-t kötünk. Az oktatást a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának épületében fogjuk szervezni. (Szeged, 6724 Mars tér 7). A tanfolyam óraadói fele részt az Egyetem Mérnöki Karáról kerülnek ki, fele részt pedig a gyakorlatban működő közbeszerzési szakértők és jogászok.

Időbeosztás

A tanfolyam időbeosztására több változat is elképzelhető, a hallgatók igényeihez igazodóan. A most záruló tanfolyamon célunk az volt, hogy mintegy 3,5 hónap (14 hét) alatt 130 óra terjedelmű kontakt órát le tudjunk adni. Heti gyakoriság esetén, pénteki és szombati napokon együttesen ez 12 órás tantermi elfoglaltságot jelentett. Több megkeresésre reagálva mondhatjuk, hogy természetesen más időbeosztás is elképzelhető: például hetente egy napon – csak pénteken vagy csak szombaton – történő oktatás. Ez esetben – napi 7 órával számolva – 19 hétre, azaz mintegy 5 hónapra terjed a tanulmányi időszak. A kontakt órák lezárása után további két hónapot kell számítani a vizsgákig, minthogy a vizsgabejelentés minimum 30 nappal meg kell, hogy előzze a vizsgát. Így a vizsgák mindhárom változat esetén 2011 márciusára csúsznak át.

A vizsgák az egyetemi rendszertől eltérően- időben nem közvetlenül követik a szorgalmi időszakot. Időpontját – havi egyszeri gyakorisággal – ugyanis a Nemzeti Szakképzési És Felnőttképzési Intézet hirdeti meg

Napjainkban zárul az első ízben meghirdetett kurzus. A nagy érdeklődésre tekintettel most szervezzük a következő kurzusokat, amelyek tervezett kezdési időpontjai: 2010 április eleje, illetőleg szeptember eleje. A részvételi díj 50 százalékát a jelentkezéskor, másik 50 százalékát pedig a tanfolyam kezdésekor kell befizetni. A vizsgadíj befizetése a vizsgák előtt lesz esedékes.

Ez idő szerint nem tudjuk biztosítani azt, hogy a képzéssel összefüggő minden információ elérhető legyen a Kar honlapjáról. Emiatt szíves türelmüket kérjük. Elérésünkre addig is a [email protected] e-mail címet ajánljuk. Ezen a címen jelezhetik, hogy igénylik-e részletes képzési tematika küldését. Jelentkezéseket máris elfogadunk és a jelentkezők elérési módját eltároljuk.

dr. Balogh Sándor professor emeritus irodavezető
Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
továbbképzési Iroda
e-mail: [email protected]