fbpx
227610

Brazil és ukrán nyomás alatt az EU baromfipiaca

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 13.

Ma még elég izmos az európai és a magyar baromfitermelés, de ez az erő egyre fogy. Az oroszok a háborújukkal nemcsak Ukrajnának tettek be, hanem az egész kontinensnek, sőt, saját maguknak is. Aki jól jár, az például Brazília és Thaiföld…

Erős az európai export

Európa baromfi-külkereskedelme erős, és pozitív a mérlege. Az első öt legnagyobb kibocsátó (Spanyolország, Lengyelország, Németország, Franciaország és Olaszország) előállítják a kontinens 14 millió tonnás árualapjának (ennek 80%-a csirke) kétharmadát, a többiekkel együtt pedig az EU 108 százalékban önellátó. Az EU baromfihús-termelése stabilan hozza az évi 14 durván millió tonnás szintet. Ennél fogva az EU pozitív baromfihús-külkereskedelmére jellemző, hogy általában háromszor annyit exportál, mint amennyit importál, s ezzel Brazília és az USA után a világ 3. legnagyobb exportőre a termékkörben.

Nevető harmadik

Csakhogy ez a külkereskedelmi pozíció gyengül. Ahogy a portálunkon gyakran publikáló Fórián Zoltán, az Erste Agrár Központ vezető agrárszakértője az Agroképen nemrég írta, növekszik a brazil és thai import, miközben a kivitel fokozatosan csökken. Ebben az ukrajnai beszállítások fontos szerepet játszanak. A tavalyi év első három negyedévében az EU kétharmaddal több ukrajnai csirkehúst importált, mint egy évvel azelőtt. Ez máris az EU importjának 7,5 százalékos bővülését okozta, pedig Ukrajna Brazília mögött még csak a második a beszállítók sorában. A braziloknak kedvez az a vákuum, amit az oroszok idéztek elő a háborúval. A brazil állatifehérje-szövetség (ABPA) nem is leplezi, hogy a nevető harmadik szerepét játszaná el azzal, hogy betölti azt az űrt, amit a háborúval okoz Oroszország az ukrán és orosz termelésben, illetve exportban. Ennek jeleit látjuk az intenzív közel-keleti piaci offenzívában is. Emellett brazilok (fizetőképes) orosz piacait is sújtja a háború.

Jól szervezett, ellenálló az ukrán rendszer

Az ukrán baromfiágazat egyébként nagyon ellenálló – írja az elemző. A legtöbb gyártó vertikálisan integrált; saját maguk termesztik a takarmányt, termelik és dolgozzák fel a csirkét, s ez az erős integráltság adja az ukrajnai baromfiszektor ellenálló-képességét. A VG a Grain Trade portált idézve írja, hogy tavaly Ukrajna 425 ezer tonna csirkehúst exportált, összesen 800 millió dollárért. Ez mennyiségben 3 százalékos emelkedés, de értékben 6 százalékos zsugorodás az árcsökkenések miatt. A 2022-es visszaesés után az ukrajnai baromfihús-termelés tavaly ismét emelkedni kezdett. A háború jellemzően elkerüli azokat a térségeket, ahol e tevékenység folyik, de az ipar növekvő termelési költségekkel, energiahiánnyal, a hazai fogyasztás csökkenésével néz szembe, persze a menekültválság és az export logisztikai problémái mellett. A csökkenő takarmányköltségek képezik ennek ellensúlyát.

Bár a termelés tavaly nőtt, és várhatóan idén is emelkedik, nem tér vissza a háború előtti szintre.

Meddig bírják?

Ukrajna baromfitermelésének mintegy egyharmadát exportálja, az export pedig továbbra is jelentős marad és a termelés fellendülésével növekszik. A kereskedelmi rendszer folyamatos liberalizációja miatt az EU Ukrajna fő exportpiaca, de egyben ők a világ hetedik legnagyobb csirkehús-exportőre, és várhatóan 2024-ben is tartják ezt a pozíciót. Az export továbbra is a két fő piacara, az EU-ra és a Közel-Keletre összpontosul. Ugyanakkor Ukrajna csak korlátozottan növelheti a termelést, nem valószínű megingatná az EU piacát. Más kérdés, meddig marad ez így. Hosszú távon az európai és haza baromfiágazatnak arra kell készülnie, hogy az árnyomás és a mennyiség miatt komoly versenyben kell küzdenie.