fbpx

A magyartarka megőrizheti versenyképességét

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 29.

Nem csupán hatékonyabb és gyorsabb lesz a magyartarka kapcsán a genetikai előrehaladás, hanem lehetőség nyílik a piac igényeihez jobban igazodó termék-előállítására is – világított rá a módszer jelentőségére Nagy István agrárminiszter tájékoztatójában.

 

Genomikai tenyészértékbecslési program

A még magasabb genetikai értéket képviselő, versenyképesebb magyartarka-fajta tenyészállat állomány kialakítását 150 millió forinttal támogatja az Agrárminisztérium.

A tárcavezető sikeresnek nevezte a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete genomikai tenyészértékbecslési programjának első szakaszát. A korszerű módszer alkalmazása révén a magyartarka-fajta megőrizheti versenyképességét a világfajtákkal szemben.

A 2020. évben indított a magyartarka-fajtában a genomikai tenyészértékbecslési program, a „Magyartarka Genom Projekt”-et, amelynek végrehajtását a minisztérium is támogatja.

Ennek köszönhetően kevesebb, mint egy év alatt megvalósult a magyartarka állomány szinte egészének a genotipizálása. A magyartarka ötvözi magában a magas beltartalommal bíró kiváló tej termelését, és a minőségi hústermelést, ezzel stabil és jó minőségű alapanyagot szállít a feldolgozóipar számára. Emellett jelentős genetikai értéket is képvisel, megőrzése és továbbfejlesztése stratégiai fontosságú az egyre inkább globalizálódó tenyésztési folyamatok közepette.

 

Mezőgazdaság, állattenyésztés, magyartarkaA hazai magyartarka állomány eltér más tarka állományoktól (Fotó: Horizont Média/Archív)

 

A program prognosztizált pozitív eredménye

A korábban elvégzett előzetes genotipizálási vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy a hazai magyartarka állomány eltérő, és genetikai értelemben változatosabb a más hegyitarka fajtakörbe tartozó állományoknál. Az elemzés lehetőséget nyújt egy hatékony, genotipizálás alapú kettőshasznosítású magyartarka nemesítési program összeállítására, majd megvalósítására is.

Eddig megközelítőleg 11.000 mintát küldtek a Csehországban található laboratóriumba, ezek feldolgozása folyamatos. Az adatokból több mint 7.000 egyed genomikai tenyészértékét határozták meg.

Az Egyesület a tenyészállat-állományában látványos javulást vár a hazai genetikai alapokra kifejlesztett programtól, egyúttal várhatóan növekedni fog a magyartarka-fajta embriókereskedelme is az arab országok magyartarka-fajta iránti érdeklődése miatt.

 

Forrás: AM Sajtóiroda